Nogomet

IO N/FS BiH: osuda ponašanja u Zenici

Izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine na danas održanoj sjednici osudio je postupak nepoštovanja himne Izraela na stadionu “Bilino polje” i gaženja zastave Izraela na ulicama Zenice, kao i druge oblike neprihvatljivog ponašanja koji nisu svojstveni sportskim događajima i sportskim borilištima, saopćeno je iz Nogometnog saveza BiH.

Razmatrajući problematiku koja se odnosi na disciplinski postupak koji je UEFA pokrenula protiv NSBiH povodom događaja na kvalifikacionoj utakmici za evropsko prvenstvo 2016. godine BiH – Izrael, koja je odigrana 12. juna u Zenici, Izvršni odbor traži zakonito provođenje postupka identifikovanja i procesuiranja izvršilaca nedozvoljenih i kažnjivih postupaka.

Izvršni odbor NSBiH uputio je izvinjenje nogometnom savezu Izraela zbog ponašanja dijela gledalaca koji nisu iskazali poštovanje prema državnim simbolima, uz žaljenje što svi navijači nisu prihvatili apele NSBiH za sportski i korektan odnos prema svim akterima utakmice u Zenici.

– Izražava se zabrinutost zbog mogućih konsekvenci od Disciplinske komisije UEFA, te se konstatuje da navedena ponašanja ne predstavljaju pomoć i podršku našim igračima, nego dovode u pitanje dalju sudbinu reprezentacije BiH u kvalifikacijama za evropsko prvenstvo 2016. godine, u slučaju takmičarskih posljedica – navodi se u saopćenju i poziva sve navijače BiH da podršku reprezentaciji usklade sa standardima korektnog i dozvoljenog ponašanja, pravilima i propisma UEFA, a u duhu tolerancije i uvažavanja protivnika.

Izvršni odbor pozdravio je odabir igrača od selektora Mehmeda Baždarevića isključivo prema sportskim kriterijima, te podržao reprezentativca Ognjena Vranješa koji je “bez obzira na veliki pritisak od dijela navijača utakmicu protiv Izraela odigrao motivisano i angažovano i dao puni doprinos u značajnoj pobjedi naše selekcije”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem