Politika

INTERVJU: Nebojša Nikolić – Izgradnja i nadogradnja sudova, te borba protiv korupcije prioriteti pravosuđa ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ministarstvo za pravosuđe i upravu Zeničko-dobojskog kantona proteklu godinu aktivno je radilo na aktivnostima vezanim za provođenje Strategije za borbu protiv korupcije, ali i na unapređenju rada u sektoru za pravosuđe te izvršenju alternativnih sankcija rad za opće dobro na slobodi.

Brojne aktivnosti obilježile su rad Ministarstva za pravosuđe i upravu Zeničko-dobojskog kantona, a osim Sektora za upravu i provođenja Strategije za borbu protiv korupcije u Vladi ZDK urađeni su i brojni infrastrukturni projekti te je nastavljeno i na alternativnim sankcijama rad za opće dobro na slobodi. Do kraja prošle godine u bazu je bilo upisano 2.222 udruženja građana od čega je njih 1452 aktivno, a u 2021. godini upisano je 87 novih udruženja te obrisano 97.

“Smanjenje broja udruženja rezultat je činjenice da mnoga udruženja nisu postupila u skladu s članom 33. Zakona o udruženjima i fondacijama Federacije Bosne i Hercegovine, po kojem su dužna kantonalnom organu prijaviti svaku promjenu statuta, naziva, sjedišta, djelatnosti, lica ovlaštenih za zastupanje i predstavljanje, članova organa upravljanja, pripajanja, razdvajanja ili transformacije i prestanka rada udruženja, odnosno fondacije u roku od 30 dana od dana izvršene promjene”, kazao nam je ministar Nebojša Nikolić.

Dodao je i da su vođene aktivnosti oko uspostave elektronskog registra NVO na nivou BiH, a Vlada ZDK je, kako je kazao Nikolić, opredijeljena za omogućavanje uslova za nesmetan i društveno koristan rad NVO i profesionalno obavljanje resorne nadležnosti Ministarstva za pravosuđe i upravu.

Pored navedenih aktivnosti u okviru sektora za upravu je i organizacija i provođenje polaganje stručnog ispita za namještenike sa srednjom stručnom spremom te aktivnosti vezane za provođenje Strategije za borbu protiv korupcije. U 2021. godini Vlada ZDK usvojila je Izvještaj o provođenju Akcionog plana za borbu protiv korupcije Vlade ZDK za period 2017-2019 godina te Izvještaj o provođenju Akcionog plana COVID 19 i Izvještaj o provedenom postupku revizije diploma nosilaca izvršne vlasti i ostalih uposlenih u kantonalnim ministarstvima i drugim tijelima kantonalne uprave ,uposlenih u javnih ustanovama, zavodima , direkcijama i drugim organima čiji je osnivač Kanton ili koji se finansiraju iz Budžeta Kantona.

“Opredjeljenje Vlade Zeničko-dobojskog kantona je da formira Ured za borbu protiv korupcije koji će samostalno i nezavisno obavljati poslove vezane za aktivnosti borbe protiv korupcije , a koje su do sada realizirane u okviru rada ovog ministarstva i Tima Vlade ZDK za prevenciju i borbu protiv korupcije”, pojasnio je Nikolić u razgovoru za Klix.ba te dodao da će se na narednoj sjednici Vlade ZDK naći i Odluka o izradi strategije za borbu protiv korupcije ZDK za period od 2022-2026. godine.

U sektoru za pravosuđe sarađivali su s predsjednicima sudova s ciljem unaprijeđenja organizacije, predlagali su mjere za poboljšanje radova institucija kroz rad na projektima izgradnje, dogradnje i adaptacije infrastrukture te nastavili aktivnosti na izvršavanju sankcija rad za opće dobro na slobodi.

Prema riječima Nikolića od 2014. godine do danas su izvršene 94 presude, a izrečeno je ukupno 535 mjeseci zatvora koji su bili zamijenjeni radom za opće dobro na slobodi u trajanju od 4.043 radna dana.

“Ova alternativna sankcija predstavlja ogromne uštede za Budžete FBIH i ZDK stoga će ministarstvo i u narednom periodu ,u skladu s ovlaštenjima i mogućnostima nastaviti sa unapređenjem ove sankcije. Imajući u vidu da dan boravka u zatvoru osuđenog lica budžet opterećuje sa 100 KM dnevno moglo bi se doći do zaključka da uštede nisu male, samo za period od 2014. godine do danas u federalnom budžetu ušteđeno je 1.605.000 KM. U 2020. godini su izvršene ukupno četiri presude na osnovu kojih je ostvarena ušteda u budžetu od 100.000 KM, dok su za poslodavce ostvarene uštede u ukupnom iznosu od 4.584 KM”, kazao je Nikolić.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno