Zenica

Inkluzivna radionica u JU Muzej grada Zenice «Pristupačnost muzeja»

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U JU Muzej grada Zenice u utorak, 03. Decembra, 10-11h održati će se radionica koja će na zanimljiv, dopadljiv i inkluzivan pristup uključiti djecu koja uče po prilagođenom programu kao i njihove drugare iz redovnih škola.

Razumljivim jezikom, potpomognuto piktogramima i učenjem kroz edukativne i zabavne aktivnosti djeca sa invaliditetom i djeca iz tipičnog spektra će se upoznati sa članom 30. UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom.

Radionicu je osmislila Lejle Agić, muzejski pedagog Muzeja grada Zenice. Radionicom se želi istaknuti pravo na jednak i prilagođen pristup informacijama i sadržajima kulture, rekreacije, razonode i sporta te razviti sposobnost razumijevanja pojma “pristupačni formati”. Učesnici će biti učenici OŠ Vladimir Nazor te štićenici JU Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama ZDK.

Cilj radionice je naučiti učesnike važnosti pojma pristupačnosti i uključenosti za svakog pojedinca te podignuti svijest o pravima svih. Ovo je druga radionica u nizu od šest koje će održati u Muzeju grada Zenice i Muzeju Hercegovine u Trebinju.

Radionice su dio projekta «Obrazovne aktivnosti za djecu u muzejima – majstorisanje za ljudska prava» koji provodi Udruženje Balkanska mreža muzeja, a finansiran je od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Srž projekat predstavlja pitanje pristupačnosti u muzeju i prije svega, pravo svakog čovjeka na aktivno učešće u kulturnim dešavanjima.

Prva radionica pod nazivom ,,Golubarska poštanska stanica Trebinje“je održana u 29.11.2019. godine u Muzeju Hercegovine u Trebinju.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno