Kultura

Informacija o učešću „Sedam strahova“ BNP-a u Brčkom i Subotici i Saopćenje uprave i ansambla zeničkog teatra

Višestruko nagrađivana predstava „Sedam strahova“ nastala prema tekstu Selvedina Avdića, u režiji Selme Spahić i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica sa XX festivalom bosanskohercegovačke drame Zenica 2021. ove sedmice ima svoja dva festivalska izvođenja u Brčkom i u Subotici.  U srijedu, 24. novembra u 19.30 sati u Domu kulture Brčko u okviru 38. susreta pozorišta/kazališta u BiH u okviru Takmičarskog programa bit će izvedena zenička predstava „Sedam strahova“. Ista predstava će biti izvedena u subotu, 27. novembra u 19 sati na Sceni Jadran u Subotici u okviru Festivala Desire Subotica 2021. u okviru Takmičarskog programa.

Prema riječima rediteljice Selme Spahić i dramaturginje Emine Omerović: „Predstava ‘Sedam strahova’ psihološki je triler u kojem publika, kao i glavni junak Besim, neće biti sigurna šta vidi, a šta joj se priviđa. Nakon devet mjeseci depresije zbog ženinog odlaska, u Besimov život ulazi Mirna Ranković, kćerka njegovog bivšeg kolege novinara Aleksandra Rankovića koji je misteriozno nestao. Od tog trenutka, za Besima nema povratka nazad u banalnu svakodnevnicu od koje je toliko dugo u životu bježao. (…) Od osobe koja je promatrala život sa strane, Besim postaje glavni junak koji mora riješiti misteriju kako bi ponovo vratio svoj život u ravnotežu. A svijet će napraviti razmještaj i sve će ponovo biti po starom.“

U predstavi igraju: Ermin Bravo, Zlatan Školjić, Adis Mehanović, Lana Delić, Selma Mehanović, Uranela Agić, Snežana Vidović, Siniša Vidović, Enes Salković, Muhamed Bahonjić i Predrag Jokanović. Dramatizaciju potpisuju Emina Omerović i Selma Spahić. Za scenografiju je zadužena Mirna Ler, a za kostimografiju Lejla Hodžić. Muziku predstave potpisuju Nedim Zlatar i Leonardo Šarić, dok je za scenski pokret zadužen Thomas Steyaert.

Služba za odnose s javnošću Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

Direkciji Susreta pozorišta/kazališta Brčko;

Bosansko narodno pozorište Zenica primilo je od članica i članova ansambla, kao i svojih saradnica i saradnika na predstavi Sedam strahova dopise u kojima su nas izvijestili da pojedinačno povlače svoje sudjelovanje u takmičarskom dijelu Festivala, kao i u svim aktivnostima vezanim za isti.

Bosansko narodno pozorište Zenica uvijek je bila institucija koja je uposlenicama i uposlenicima, kao i saradnicama i saradnicima davala sigurnost i stvarala atmosferu za sigurno i kreativno djelovanje. Iznenađeni smo odnosom zvanične direkcije Festivala koja ni na koji način ne nastoji promijeniti klimu ovogodišnjeg izdanja, nego na službenim internet stranicama objavljuje tekstove koji su uvredljivi i na svaki način pokušavaju diskreditirati glumce/glumice i njihove stavove nazivajući ih „galamdžijama koji često i u privatnom životu glume“. Također, smatramo nemoralnim i nečasnim, te oštro osuđujemo nazivanje člana ansambla naše predstave Ermina Brave profiterom koji nastoji namicati novac preko dijela nevladinog sektora a vezano za seksualno nasilje nad ženama, u svrhu vlastite promocije.

Kao institucija saglasni smo sa odlukama umjetnika koji su radili na našoj predstavi, kao i sa svim drugim pozorišnim stvaraocima koji su se ove godine izuzeli iz mogućnosti odlučivanja žirija o njihovom radu.

Smatramo da publika ne bi smjela ostati uskraćena za gledanja predstava, ali smo vas dužni obavijestiti da se Bosansko narodno pozorište Zenica i kompletan ansambl predstave Sedam strahova isključuje iz eventualnog razmatranja za nagrade, kao i svih propratnih festivalskih aktivnosti.

Srdačno i s poštovanjem,

Miroljub Mijatović, direktor

Bosansko narodno pozorište Zenica

i ansambl predstave „Sedam strahova“

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: