Kultura

Galerija “Preporod” Zenica: Izložba slika “Stara Bosna” u povodu obilježavanja Dana državnosti u Žepču

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Galerija „Preporod“ Zenica, u povodu oblilježavanja Dana državnosti, postavlja izložbu slika “Stara Bosna “ u Žepču, a u okviru manifestacije Dani Abdulvehab Ilhamije Žepčaka. Izložba se postavlja u saradnji sa BZK “ Preporodom” Žepče.
Na izložbi će biti predstavljene slike nastale na likovnim kolonijama, koje se realizuju u povodu obilježavanja Povelje Kulina bana. Galerija Preporod Zenica u svom fundusu ima preko 120 slika nastalih na devet likovnih kolonija, koje se realizuju svake godine, krajem augusta, u Vranduku i srednjovjekovnoj kuli.

Slike nastale na likovnim kolonijama prikazuju hostorijske motive, motive bosanske arhitekture, motive bosanskih tradicionalnih obilježja i ostalih motiva koji prikazuju hiljadugodišnju historiju Bosne i Hercegovine. Slike su radjene različitim tehnikama, od akrila i ulja na platni, do slikanja na staklu, izrade slika filacanjem vune, decoupagom i radova na drvetu tehnikom pirografije.
Postavljanje Izložbe slika “Stara Bosna”, u povodu Dana državnosti ima za cilj slikama prikazati hiljadugodišnju historiju Bosne i Hercegovine, na način kako su je umjetnici doživjeli i oslikali. Ovom prigodom biće predstavljeno 20 slika, autora iz Žepča, Zenice,
Travnika, Bužima i Konjica.
U uvodnom dijelu, članica Narodnog orkestra zeničkog Preporoda, Amina Bajramović odsvirat će himnu, otpjevati nekoliko prigodnih pjesama, a o izložbi će govoriti Amna Sofić, voditeljica Galerije “Preporod”Zenica. Izložbu će otvoriti predsjednik BZK ”Preporod” Żepče. Izložba će biti postavljena u Domu kulture u Žepču, u srijedu, 24.11.2021. godine sa početkom u 18 sati.

P R E D S J E D N I C A Galerija „Preporod“ Zenica Amna Sofić, prof.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno