Kultura

Promocija knjige “Josip Broz Tito u očima dječaka 21. vijeka” u petak 26. novembra

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Promocija knjige “Josip Broz Tito u očima dječaka 21. vijeka” u petak 26. novembra- U petak 26. novembra u 17h u Hotelu Zenica će se održati promocija knjige “Josip Broz Tito u očima dječaka 21. vijeka” autora Harisa Telalovića.

Izdavač ove knjige je Prva osnovna Montessori škola iz Zenice, a knjigu će predstaviti:

prof. dr. sc. Nusreta Kepeš, recenzentica i urednica
doc. dr. sc. Mirza Džananović, recenzent
prof. historije, Malik Šećerević, recenzent

prof. Berina Pašalić, lektorica

Promocija će se održati u petak, 26novembra 2021. 17.00 sati u hotelu Zenica, pored trgovačkog centra Džananović.

RECENZIJA I

Kao nastavnik historije zadovoljstvo mi je bilo kroz ove četiri godine raditi sa Harisom, jednim veoma bistrim, upornim i znatiželjnim dječakom pred kojim je, ako Bog da, sjajna budućnost. Knjiga koju je napisao samostalno bez mog uplitanja i pomaganja, osim možda kroz slobodni razgovor, je veoma čitka i zanimljiva. Obiluje zanimljivo poredanim historijskim činjenicama kao i pokušajem da sveobuhvatno prikaže, kako Titov, tako i život nekada nam zajedničke države. Knjiga je hronološki podjeljena na niz zanimljivih poglavlja a ono što je još zanimljivije je i često davanje svog mišljenja od strane samog autora djela sa nerijetkim kritičkim preispitivanjem stvari što je za svaku pohvalu. Dalje, kroz čitavu knjigu Haris nije imao uske vidike u pogledu sagledavanja stanja i događaja u tadašnjoj Jugoslaviji, nego je tražio paralele sa događajima u ostatku Evrope ali i svijeta što također zaslužuje samo riječi hvale. Zbog svega navedenog smatram da ova knjiga može podjednako poslužiti kako čitaocu znatiželjniku tako i istraživaču datog perioda.

Još ću samo reći bravo Harise!

Malik Šećerović, prof.

RECENZIJA II

Knjiga pod nazivom “Josip Broz Tito u očima dječaka 21. vijeka“ je biografski rukopis Harisa Telalovića, koji je imao samo 12 godina kada je napisao prvih deset stranica ovog djela.  Ponosan na ono što je, kao učenik šestog razreda, tada napisao, prve utiske je podijelio sa nastavnicima koji su ga podržali u ideji da napiše knjigu o Titu.

Ali, kako ne zapaziti i ne podržati Harisovu zrelost u stilskim izrazima i argumentima koje je stavio na papir i sa kojima je već tada vješto baratao.

Kako je dolazio do literature sve više je bio oduševljen biografijom jednog predsjednika o kome se posljednjih godina mogu čuti samo osude zbog obračuna sa neistomišljenicima i protivnicima političkog režima.

U nastojanju da rekonstruiše politički rad i vodstvo Josipa Broza Tita, u rukopisu ovog dječaka se osjeća ushićenost likom i djelom ovog državnika koji je zasigurno ostavio veliki trag u ideologiji koja se i danas osjeća na prostorima bivše Jugoslavije.

Na temelju prikupljenih dokumenata primarne i sekundarne literature, Haris temeljno i hronološki iznosi događaje koji su bili ključni u životu Broza i u stvaranju države kakva je bila Jugoslavija.

Svjesni činjenice da svaka velika povijesna ličnost, pa tako i lik državnika Josipa Broza Tita ima i pozitivne i negativne strane, logičnim se činilo da će u radu biti zastupljena oba stava.

Zanimljivo je da u radu kojeg čini više od 116 stranica opsega u autorskim arcima, ni u jednom slovu riječi nije istaknut njegov kontraverzni lik. Na jedan veoma lijep i skladan način, autor ove knjige, lik i djela Josipa Broza stavlja u prvi plan a kritike u drugi.

I sama sam bila svjedok socijalističkog režima koji je bio involviran kroz sve segmente društva u tadašnjoj Jugoslaviji.  Josip Broz Tito je meni kao mladoj osobi i mnogima u to vrijeme bio uzor za svu jugoslovensku djecu koja su odgajana u duhu socijalizma i panslavizma. Stoga mogu i razumjeti ovakav stav ako se ima u vidu dostupnost literature koju je Haris imao ispred sebe. Nažalost ona je starijeg datuma i ciljano pisana. Literatura koja govori o dijametralno suprotnim ocjenama Tita je veoma oskudna. Zbog toga se u popisu literature našao veliki broj linkova web portala sa kojih su prezuete informacije koje je Haris iščitavao.

Neumanjujući vrijednost napisanog, s pravom možemo biti ponosni na djelo ove mlade osobe, za koje vjerujemo da neće biti i posljednje.

Prof.dr. Nusreta Kepeš

RECENZIJA III

Mogu li pojedinci zaista promijeniti svijet ili smo ipak osuđeni da „plovimo“ strujom historijskog vremena bez mogućnosti da se tome suprotstavimo? Uloga ličnosti u historijskim procesima tema je koja zaokuplja pažnju historičara već više od dvije hiljade godina, a da pri tome još uvijek nismo došli ni do približnog odgovora na postavljenu dilemu. Uprkos tome svi ćemo priznati da postoje osobe koje su ipak ostavile značajan trag u određenim razdobljima ljudske prošlosti. O takvim ličnostima pričaju se priče, pjevaju pjesme, snimaju filmovi, imenuju ulice, trgovi, javne institucije, organizuju okrugli stolovi i naučni skupovi, ali i propituju svaki mogući detalji iz živopisnih biografija. Znamenite ličnosti, kako ih najčešće oslovljavamo, po pravilu su i kontroverzne jer o njima uvijek možemo čuti različita mišljenja i stavove, nerijetko i dijametralno suprotne. Biografski podaci znamenitih ličnosti kontinuirano se interpretiraju i reinterpretiraju, pa zato i djeluje uvjerljiva tvrdnja da svaka generacija stvara neku svoju verziju tumačenja života i djela tih slavnih pojedinaca.

Josip Broz Tito savršeno se uklapa u prethodno navedene kalupe, pa možda i jedina neupitna činjenica koju mu podjednako priznaju i apologete i kritičari su da je bez sumnje znamenita ličnost balkanske, evropske ali i svjetske historije 20. vijeka. O Titu su i za života, a naročito nakon smrti napisane stotine knjiga različitog kvaliteta, motiva i tematike, snimljeni su brojni dokumentarni filmovi, napisani bezbrojni novinski članci itd. U kolekciju radova o Titu sada možemo dodati još jedan značajan i unikatan prilog, u pitanju je još jedna pisana biografija ilustrovana nizom fotografija koje dodatno opisuju Titovu ličnost ali i vrijeme u kojem je živio. Međutim, ono što ovu biografiju čini jedinstvenom je podatak da nju nije pisao još jedan uvaženi akademik, profesor ili neki drugi profesionalni istraživač koji želi sebi „otkinuti“ dio, čini se još uvijek vrlo snažne, Titove harizme. Knjigu „Josip Broz Tito u očima dječaka 21. vijeka“ napisao je, kako to i naslov kaže, jedan dječak koji u trenutku objavljivanja rukopisa ima 15 godina, mada je proces izrade publikacije počeo nekoliko godina ranije. Haris Telalović, učenik 9. razreda osnovne škole, odlučio je svoje mladalačko vrijeme i energiju utrošiti na temeljitu i pedantnu analizu života i djela Josipa Broza Tita, pri čemu se nije ustručavao iznijeti i jasno naglasiti lični stav o Titu i njegovim djelima – osobina koja danas nedostaje mnogim profesionalnim istraživačima. Iako su hronološki navedeni detalji iz Titove biografije u knjizi Harisa Telalovića besprijekorni, najtopliji dio knjige i njen najvažniji dio su upravo momenti kada mladi autor daje svoje viđenje Josipa Broza Tita. Zbog toga bismo ovu knjigu mogli i nazvati emotivnom biografijom ili toplom šetnjom kroz život Josipa Broza Tita uz naraciju dječaka-historičara Harisa Telalovića.

O Titu i drugim značajnim ličnostima pisali su i pisati će mnogi ali, barem autoru ove recenzije, nisu poznati primjeri da je o njima pisao petnaestogodišnji dječak! Taj podatak možda na najbolji način oslikava Titovu veličinu, ali i aktuelnost njegovih ideja i u 21. vijeku. Zbog svega navedenog bila je čast čitati rukopis i pisati recenziju za knjigu mladog Harisa Telalovića pred kojim je sigurno blistava budućnost ispunjena novim istraživanjima i publikacijama.

Doc.dr. Mirza Džananović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno