Ljudi

In memoriam: Goran Martinović Rašo

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

In memoriam: Goran Martinović Rašo – Rođen 18.02.1959. godine u gradu Sarajevu, ali je Zenicu zavolio svim svojim srcem i dušom, i oduvijek je doživljavao svojim gradom. Završio je Osnovnu školu Sestre Ditrih, zajedno sa Prikom i Branetom, a njegov zivotni put dalje je bio usmjeren ka slikarstvu i košarci (velikoj ljubavi od koje se nikada nije mogao odvojiti). Uporedo sa osnovnom školom, roditelji su ga upisali u osnovnu muzičku školu, iz koje je i pored muzičkog talenta, bjezao kako bi odigrao mali basket sa svojom rajom.

Iz Travničke ulice, školovanje nastavlja u Gimnaziji 29.novembar, i, kao i svi drugi tinejdzeri ignorisao sestru, i vozio svoj film sa rajom iz kluba. Istorija mu je uvijek bila problem jer je profesorica Fadila znala kako istaknuti predmet na pijedestal, ali iz svog, svakom poznatog inata,izborni predmet mu je bio upravo istorija (ipak je imao dovoljno intelekta da savlada sve prepreke).

Skolonost ka umjetnosti, usmjerili su ga na Fakultet arhitekture, koji je završio 83.godine. I svoju neizmjernu ljubav prema košarci istovjetno je prenosio i na crtanje. Ono što je vidio svojim očima znao je to jednostavno prenijeti na papir.

U Izgradnji-invest Zenica, koja je ga je stipendirala na studiju, započeo je svoje prve radne korake, gdje je radio kao glavni inzenjer gradilišta, šef projektnog biroa i direktor.

Nakon toga odlazi na mjesto pomoćnika Sekretara za urbanizam,

Radni odnos zasnovao 1984 god. u preduzeću “IZGRADNJA” Zenica na poslovima inžinjera za arhitekturu. U narednom periodu 1984-1993 god. radio na poslovima glavnog inžinjera, potom rukovodioca Projektnog biroa u RO ”Građenje”. U tom periodu posebno vezan za projektovanje i nadzor na sistemu montažnih stanova.

Zadnji posao u okviru Preduzeća “IZGRADNJA” bio je na mjestu tehničkog direktora “IZGRADNJA INVEST”-a.

U periodu 1993-1997 god. Obavljao je poslove pomoćnika sekretara za arhitekturu u okviru Sekretarijata za urbanizam općine Zenica, a u okviru preduzeća “STUDIO A4” obavljao poslove samostalnog projektanta za arhitekturu a nakon toga obavljao iste i u okviru preduzeća “EL&P”-INŽINJERING Zenica.

2009 god. zasniva radni odnos u preduzeću “UNIPROJEKT” KOMERC INŽINJERING d.o.o. na poslovima inžinjera za arhitekturu.
Rašo, kao igrač svoje prve košarkaške korake započeo je u Omladinskom Košarkaškom Klubu „Zenica“ (kasnije KK „Čelik“). Svom Klubu ostao je vjeran i u studentskim danima, kada je, u to vrijeme, a nimalo lako, hitao u Sarajevo na studije arhitekture, a potom se vraćao u Zenicu da igra utakmice za svoj voljeni Klub. Nakon okončane igračke karije pri Klubu ostaje u početku kao trener omladinskih selekcija a kasnije kao šef stručnog štaba seniorske ekipe „Čelika“.

Nesebično je dijelio svoje stečeno košarkaško znanje i umijeće. Kroz Rašine „ruke“ prošli su mnogi, sada ugledni košarkaši i sportski radnici, kao što su: Mensur Bajramović, Kemal Alihodžić, Marko Trbić, Ivan Opačak, Kenan Kaknjo, Senad Muslić, Nedžad Hodžić, Nedžad Mulić, Selim Mulić, Mufid Čejvan, Omer Fajković, Bojan Brkić, Bojan Stevanović i mnogi drugi. Bio je svojim „učenicima“ vođa, prijatelj i savjetnik.

U ratnim i najtežim danima naše države, Rašo je obnašao funkciju podpredsjednika Uprave Kluba „Čelika“. Bio je uvijek „tu“ da pruži podršku. Iskrenu, snažnu i bezrezervnu. Ostavio je dubok trag u košarkaškom sportu našeg grada.
Zadnje košarkaške dane, negdje sa strane, vjerno je pratio svoju ekipu „Čelik Veteran“.

FORUM GRAĐANA ZENICE

Obavještavamo vas da će se u četvrtak, 24.03.2016. godine u 11:00 sati u Bosanskom narodnom pozorištu održati komemorativni skup povodom smrti plemenitog čovjeka, istaknutog zeničkog arhitekte, košarkaša, trenera i sportskog radnika, Gorana Martinovića-Raše.

FORUM GRAĐANA ZENICE



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno