Zenica

Iftar za uposlenike Službe hitne medicinske pomoći Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Iftar za uposlenike Službe hitne medicinske pomoći Zenica – Asocijacija “Mostovi prijateljstva” iz Zenice četvrtu godinu zaredom posjetila je uposlenike Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Zenica te priredila iftar za uposlenike ove službe, javlja Anadolu Agency (AA).

Jasmin Imamović, predsjednik Asocijacije “Mostovi prijateljstva” iz Zenice rekao je za Anadolu Agency (AA) kako organiziranje ovakvih iftara je simbolična zahvala za uposlenike ove službe koji su na prvoj liniji pomoći građanima.

“Asocijacija ‘Mostovi prijateljstva’ već četvrtu godinu organizuje iftar za naše prijatelje iz Službe hitne pomoći Zenica, za heroje koji danonoćno rade da bi građani Zenice i šire bili zdravstveno zbrinuti. Mi simbolično želimo pokazati koliko cijenimo njihov posao, njih koji su uvijek prvi kada se neko razboli ili se nekome nešto desi i ovo je naša podrška uposlenicima ove službe koji su danonoćno pod stresom, koji mnogo toga lošeg vide, ali su uvijek ozarenih lica i nasmijani i na usluzi građanima Zenice i Bosne i Hercegovine”, rekao je Imamović.

Imamović je rekao i kako članovi ovog udruženja tradicionalno organizuju iftare i za povratnike i građane na teritoriji cijele BiH.

“Mi smo organizovali ove godine u Ahmićima 250 iftara, u Peharama 150, večeras manji broj, ali za nas bitan iftar. Sutra organizujemo u Srebrenici iftar te u nekoliko povratničkih naselja i drugih institucija i tradicionalno svake godine radimo u mubarek ramazanu, stalno smo na terenu, i iako malo spavamo, sretni smo jer se družimo prvenstveno s našim povratnicima u jugoistočnoj Bosni, srednjoj Bosni, Hercegovini i nadam da ćemo nastaviti uz pomoć naših prijatelja od Republike Turske, Belgije i drugih zemalja, do naših Bosanaca i Hercegovaca i naših volontera bez kojih bi sve bilo nemoguće”, rekao je Imamović.

Selma Čajdrić, glavna sestra u Službi hitne medicinske pomoći rekla je kako ovakvi događaji mnogo znače uposlenicima Službe hitne medicinske pomoći.

“Mnogo nam znače ovakvi događaji, posebno s Asocijacijom ‘Mostovi prijateljstva’ imamo dugogodišnju uspješnu saradnju. Svi uposlenici su zahvalni i zadovoljni. Pored svog stresnog posla i svih obaveza, uposlenici ove službe, koji poste uspiju i da isposte ovaj mjesec. Posao je jako naporan, mnogo toga se dešava, mnogo stresnih situacija, ali se ipak izdrži”, rekla je Čajdrić.

Zlatka Pintol, doktorica u Službi hitne medicinske pomoći Zenica rekla je kako post pozitivno djeluje na organizam postača, ali i prenijela nekoliko savjeta kojih bi se postači trebali pridržavati.

“Post u svakom slučaju pozitivno utječe na ljudsko zdravlje jer je post ujedno detoksikacija organizma. Onaj dan kada čovjek posti, taj dan se ne unosi hrana i svaki organ je slobodan od svog rada, posebno crijeva koja su puna toksina. Tada se organizam čisti. Hronični bolesnici, srčani bolesnici koji nisu u stanju postiti nisu to ni dužni, a ako već poste, poželjno je da se što manje kreću, jer se kretanjem troši bazalni metabolizam, onaj u stadiju mirovanja te dođe do kolabiranja. Za vrijeme iftara ne treba se prejedati, treba jesti laganu hranu, bez previše slatkiša, tjestenina i pita, jer je to teška hrana. Postoji mišljenje da ako postač popije više vode, da onda može izdržati lakše cijeli dan. Ako popijete puno vode za sehur, time se opterećavaju bubrezi koji više rade i luče nama potrebne minerale jer je bubreg filter. Time organizam dolazi u stanje dehidracije. Bolje je ujutro popiti vode ili pojesti lubenicu nego popiti neki sok ili gazirano piće. Treba uzimati tekućinu koja je kompatibilna sa ljudskim tečnostima. Postači moraju da se čuvaju i ne kreću previše, ako ne moraju, te da budu umjereni i ne pretjeruju ni za sehur ni za iftar”, rekla je Pintol.

aa.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno