Biznis

Hrvatska kaznila čak 295 državljana BiH

Ljetna sezona privlači hiljade sezonskih radnika u Hrvatsku, koji dolaze iz Bosne i Hercegovine, ali i drugih susjednih zemalja.

No, najveći broj tih radnika radi bez dozvole. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske potvrdili su za bh. novinsku agenciju Patria kako je u 2014. godini iz Hrvatske protjerano čak 295 dravljana BiH, koji su radili nacrno, najčešće kao građevinari ili ugostitelji.
Za sezonsko zapošljavanje u 2014. godini državljanima Bosne i Hercegovine izdano je tek devet dozvola za boravak i rad u Hrvatskoj.

Ukoliko vas u hrvatskoj zateknu bez radne dozvole možete platiti kaznu od 500 do 5.000 kuna, što je od oko 130 do oko 1.275 KM.

Ukoliko osim radne dozvole stranici nemaju ni boravišnu dozvolu mogu biti kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 7.000 do 10.000 kuna, odnosno i do 2.550 KM, a za prekršaj strancu se može izreći i mjera protjerivanja.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem