Biznis

Nove dionice A1 autoputa od Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Javno preduzeće Autoceste FBiH je osiguralo pola milijarde KM za novi investicioni ciklus gradnje 20 km autoceste koji treba početi u 2015. godini. Između ostalog, za dionicu Zenica jug – Zenica sjever (dužine 10 km) su osigurana sredstva od OFID fonda u iznosu 60 miliona eura te 30 miliona eura od Kuvajtskog fonda za obnovu i razvoj.

“Na jednom od dva lota na ovoj dionici radovi su već počeli. U toku je procedura verifikacije još 50 miliona eura potrebnih za završetak 9 kilometara dionice Zenica jug – Zenica sjever zajedno sa mostom koji će povezati zeničku gradsku zaobilaznicu s autocestom”, ističu iz JP Autoceste FBiH. Sredstva su ranije dogovorena sa Kuvajtskim fondom za obnovu i razvoj i potrebna su u 2017. godini.

“Radi optimizacije cash flow preduzeća ova procedura je pokrenuta tek nedavno. S druge strane JP Autoceste FBiH je u trogodišnjem planu poslovanja dobilo odobrenje Vlade Federacije BiH za dalje aktivnosti na izgradnji autoceste na Kordoru 5C kroz dva načina”, navode iz JP Autoceste FBiH. Prvi model podrazumijeva nastavak gradnje kroz dalju saradnju sa međunarodnim finansijskim institucijama.

“Radi se o korištenju dugoročnih infrastrukturnih sredstava sa veoma povoljnim rokovima otplate i kamatom. Za ovaj model je potrebno osigurati dodatne prihode za JP Autoceste FBiH. S tim u vezi je prošle godine usaglašeno povećanje akcize za izgradnju autoceste sa Međunarodnim monetarnim fondom. Ovim potezom bi se visina akcize izjednačila sa zemljama u regiji, što bi preduzeću omogućilo dodatnih 1,2 milijarde KM za gradnju. Planirano je da se ova sredstva usmjere za gradnju autoceste prema Jadranskoj obali”, naglašavaju iz JP Autoceste FBiH.

Drugi model je gradnja putem koncesije. Modelom “dizajniraj – finansiraj – izgradi – upravljaj i vrati naručiocu”, na 25 godina je predviđena gradnja prema sjeveru zemlje.

“JP Autoceste FBiH je pripremilo svu dokumentaciju za gradnju dionice Žepče – Doboj u dužini od 38 km. Sva potrebna dokumentacija za raspisivanje tendera je urađena u saradnji sa konsultantom IFC (Međunarodna finansijska korporacija, članica Svjetske banke) i spremna je za dalju proceduru, odnosno tenderski postupak odabira koncesionara. Kombinacijom ova dva modela moguće je u vrlo kratkom periodu izgraditi novih 120 kilometara autoceste čime bi saobraćajna struktura i generalna slika Bosne i Hercegovine poprimila sasvim drugu dimenziju”, navode iz JP Autoceste FBiH.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno