Biznis

Izvještaj o stanju u sektoru voća i povrća

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u suradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske-Područnom privrednom komorom Bijeljina i Švicarskim programom za promociju uvoza u EU i Švicarsku (SIPPO), organizirala je konferenciju za novinare na kojoj je predstavljen „Godišnji izvještaj o stanju u sektoru voća i povrća za 2014“.

Na konferenciji, održanoj 28.4.2015. godine u Područnoj privrednoj komori Bijeljina, istaknuto je da je proizvodnja voća i povrća u BiH u 2014. godini smanjena za 35 posto zbog vremenskih nepogoda i poplava koje su obilježile prošlu godinu.

Govoreći o vanjskotrgovinskoj razmjeni u ovom sektoru, istaknuto je da je zabilježen pad uvoza voća i povrća za 17 posto i pad izvoza za osam posto.

Iz BiH su se najviše izvozile maline, kupine i krastavci kornišoni, a tradicionalno najveći izvoz bio je u Srbiju, Italiju, Njemačku i Hrvatsku.

Novinarima je kazano da značajnu pomoć ovom sektoru pruža Švicarski program za promociju uvoza u EU i Švicarsku.

Predstavnik ove organizacije Boris Tadić kazao je da je njihov cilj pomoći malim i srednjim poduzećima da pronađu kupca za svoje proizvode i usluge na inostranom tržištu, kao i organizacija promocije domaćih proizvoda na svjetskim sajmovima. Prema njegovim riječima, za sada su od svježeg voća i povrća na tržištu EU i Švicarske iz BiH najkonkurentniji jagodičasto voće, kornišoni i šljive.
Iskustva u dobro organiziranoj proizvodnji i izvozu voća i povrća novinarima su predstavili firma “Krušik” iz Modriče i Poljoprivredna zadruga “Agros” iz Bratunca.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno