Info

Hrana iz BiH imat će oznaku originalnosti i geografskog porijekla

Hrana iz BiH imat će oznaku originalnosti i geografskog porijekla
Hrana iz BiH imat će oznaku originalnosti i geografskog porijekla
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Hrana iz BiH imat će oznaku originalnosti i geografskog porijekla- Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o davanju ovlaštenja pravnim licima za oblast oznake originalnosti i oznake geografskog porijekla prehrambenih proizvoda i Odluku o visini naknade za postupak registracije oznake originalnosti i oznake geografskog porijekla hrane, koje je predložila Agencija za sigurnost hrane BiH.

Donošenjem ovih odluka omogućava se provođenje Pravilnika o oznakama originalnosti i oznakama geografskog porijekla hrane jer se stvaraju uvjeti da zainteresirani subjekti u poslovanju s hranom u BiH mogu podnijeti zahtjev za registraciju oznake originalnosti, kao i geografskog porijekla hrane te zaštititi, registrirati i s prepoznatljivim oznakama prehrambene proizvode stavljati na tržište.

Kao certifikacijska tijela za utvrđivanje usklađenosti proizvodnje, prerade i samog prehrambenog proizvoda sa specifikacijom i za provođenje kontrole nad proizvodnjom, preradom i samim prehrambenim proizvodom, a na osnovu provedenog javnog konkursa, ovlašćuju se Herkon d.o.o. Mostar i Organska kontrola d.o.o. Sarajevo. Nadzor nad radom certifikacijskih tijela provodi Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Istovremeno je utvrđena visina naknada u postupku registracije. Tako naknada za podnošenje zahtjeva za registraciju oznake originalnosti, odnosno oznake geografskog porijekla iznosi 30,00 KM, koliko košta i upis u registar, dok će se upis novih korisnika registrirane oznake plaćati 100,00 KM. Naknada za provođenje postupka registracije iznosi 500,00 KM.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno