Info

Hoće li se u FBiH dug prebijati robom?

Nelikvidnost privrede hronična boljka
Nelikvidnost privrede hronična boljka
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Hoće li se i u FBiH dug prebijati robom?- Multilateralna kompenzacija u RS-u održana je dva puta preko Banjalučke berze, kada je prebijeno 100 miliona KM duga.

Privredu u Bosni i Hercegovini godinama muči problem visoke nelikvidnosti, odnosno nedostatka novca. Privrednici se žale da na tržištu postoji hronični nedostatak novca i da su primorani iznaći drugačije načine kako da „prebiju“ međusobna potraživanja. Često privrednici robom prebijaju dugove i ovakav način izmirenja obaveza stručno se naziva multilateralna kompenzacija. Organizirana multilateralna kompenzacija dva puta je obavljena u RS-u preko Banjalučke berze i tada je prebijeno oko 100 miliona KM duga.

Osmisliti plan

Privredna komora Kantona Sarajevo (PKKS) već duže vrijeme apeluje da se iznađu načini za smanjenje nelikvidnosti privrede. Kao jedan od načina da se oslobodi zarobljeni novac u neriješenim dužničko-povjerilačkim odnosima predlaže se “prebijanje duga“ robom.

Direktorica Centra za razvoj preduzetništva i poslove s inostranstvom PKKS-a Mubera Kadrić izjavila je za Faktor da je Vlada KS već donosila određene mjere, ali nije osmišljen pravi plan kako bi se dug prebio robom.

– Davno smo napravili kodeks poslovne etike gdje smo predlagali da članovi Komore između sebe prebiju određena dugovanja, ali nismo naišli na pozitivan odziv. I dalje ćemo tražiti da se donesu mjere za smanjenje nelikvidnosti privrede, ali vlade u državi moraju više učiniti – navela je Kadrić.

Naša sagovornica smatra da bi i Sarajevska berza mogla biti akter gdje bi se izvršila organizirana kompenzacija.

Kadrić dodaje da su Zakonom o obligacionim odnosima Federacije BiH i RS-a definirani propisi kad se izmiruju obaveze novcem i napominje da Privredna komora KS traži da se na propisima regulira prebijanje duga robom.

Olakšanje privredi

Sekretar Udruženja poslodavaca BPK Adnan Bukva rekao je za Faktor da podržava ovakve inicijative da se oslobode zarobljena sredstva i da se olakša privredi.

– Sve je manje novca na tržištu i sigurno je bolje privrednim subjektima da prebiju određena potraživanja kompenzacijom, nego nikako. To je novi vid izmirenja potraživanja, roba za robu, i u potpunosti se slažem s tom inicijativom – podvukao je Bukva.

(K. Silajdžija/Faktor.ba)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno