Info

Hrvatska: kakva su pravila za hranu

Koliko se smije unijeti pića i cigareta, kakva su pravila za hranu
Koliko se smije unijeti pića i cigareta, kakva su pravila za hranu
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Hrvatska: kakva su pravila za hranu- Sezona je godišnjih odmora, a najveći broj naših sugrađana u inostranstvo putuje u ili preko Hrvatske.

Stoga je zanimljivo vidjeti šta vlasti ove zemlje dozvoljavaju unijeti u Hrvatsku, odnosno koji predmeti su oslobođeni plaćanja carine. Podaci su s stranice MUP-a Republike Hrvatske.

Predmeti osobne prtljage

Unos ove robe (videokamere, prijenosni TV aparati i audiouređaji, fotoaparati, oprema za kampiranje, jedrenje, ronjenje, skijanje, klizanje, planinarenje, kamp-kućice, plovila za razonodu, prijenosni medicinski uređaji s priborom) obavlja se bez posebnih carinskih formalnosti usmenim deklariranjem na graničnom prijelazu. Ponovno iznošenje navedenih predmeta obavlja se na isti način.

Kad putnik iznosi/unosi u/iz inozemstva profesionalnu opremu te vrijednije ili neuobičajene predmete, pri izlasku/ulasku iz/u Republike Hrvatske na graničnom prijelazu iznimno i prema ocjeni uređujućega carinskog službenika uputit će se na popunjavanje obrasca Popis robe, koji dobiva od navedenog službenika.

Duhan i duhanski proizvodi

Do 200 cigareta ili 100 cigarilosa (cigare težine do 3 g po komadu) ili 50 cigara ili 250 g duhana za pušenje, odnosno, srazmjerna kombinaciju navedenih količina duhanskih proizvoda. Važno: Propisi vrijede samo za osobe starije od 17 godina.

Alkohol i alkoholna pića

Destilirana i žestoka alkoholna pića s udjelom alkohola većim od 22 posto, etilni alkohol s udjelom alkohola od 80 posto i više (jedan litar) ili destilirana i žestoka alkoholna pića, aperitivi iz vina ili alkohola i slična pića s udjelom alkohola 22 posto i manje te pjenušava i desertna vina do 2 litre te ostala vina (2 litre), odnosno, odgovarajuća srazmjerna kombinacija količine navedenih pića. Važno: Propisi vrijede samo za osobe starije od 17 godina.

Parfemi

Zapremine samo do 50 ml.

Toaletne vode

Zapremine samo do 25 ml.

Lijekovi i medicinski proizvodi

U količini neophodnoj za putnikove osobne potrebe, uz predočenje osobne medicinske dokumentacije – historija bolesti (prema mišljenju Ministarstva za zdravstvo i socijalnu skrb neophodnim lijekovima smatra se količina potrebna najduže za jednomjesečnu uporabu);

Homeopatski proizvodi

Najviše jedno pakovanje – čajevi, tinkture, kapljice, ampule, kapsule, masti, kreme…

Roba nekomercijalne naravi

U vrsti i količinama koje nisu namijenjene preprodaji, već osobnim potrebama putnika i članova njegove obitelji, također se oslobađa od plaćanja carine, ukoliko njezina ukupna vrijednost ne prelazi 1.000 kuna.

Živežne namirnice

Moraju udovoljavati propisima o hrani i podliježu pregledu sanitarnog inspektora na graničnim prijelazima ulaska, dok je unos proizvoda životinjskog porijekla (mesa i mesnih prerađevina i svih drugih proizvoda koji sadrže meso, jaja, mlijeko, sir i druge mliječne proizvoda te hrana za životinje životinjskog podrijetla), slobodan u smislu veterinarskog pregleda pri ulasku u Republiku Hrvatsku do određenih količina.

Unos veće količine moguć je samo uz posjedovanje propisanog certifikata veterinarske službe zemlje iz koje se roba unosi i obvezatni veterinarski pregled. Svi proizvodi koji ne udovoljavaju navedenim uvjetima bit će oduzeti putniku i uklonit će ih veterinarska ili sanitarna inspekcija.

Pri tome je potrebno napomenuti da se to odnosi isključivo na veterinarsku kontrolu navedenih proizvoda, međutim što se tiče carinskih propisa, na navedenu robu je također primjenjivo oslobođenje od plaćanja carine i PDV-a do vrijednosti 300 kuna, dok je za unos robe vrijednosti veće od označene potrebno obračunati i naplatiti carinski dug.

Strana gotovina i čekovi te gotovina i čekovi u kunama

Strani putnici mogu unositi ili iznositi bez ograničenja, ali su obavezni cariniku prijaviti unošenje ili iznošenje svote u protuvrijednosti 10.000 eura ili više.

Kućni ljubimci

Unos životinja kao što su psi, mačke, zamorci, hrčci… na kraće razdoblje (turističko putovanje, godišnji odmor), može se dopustiti preko svih graničnih prijelaza i bez provedbe veterinarskog pregleda, uz uvjete da vlasnik posjeduje međunarodnu svjedodžbu o zdravlju životinja te da udovoljavaju ostalim uvjetima, ovisno o vrsti kućnih ljubimaca te zemlji iz koje se unose.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno