Politika

HNS-HDZ kontra SDA i DF

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Suprotno stavu koalicionih partnera, SDA i DF-a, dva zastupnika HNS/HDZ-a u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona Iva Tadić i Damir Jukić glasali su u nastavku 2. sjednice za usvajanje finansijskih planova Službe za zapošljavanje i Zavoda zdravstvenog osiguranaj ZDK.

Budžet ovih institucija podržali su i opozicioni zastupnici SBB-Fahrudin Radončić i SDP-a, ali nijedan od ova dva dokumenta ipak nije usvojen, jer su SDA i DF glasove za obaranje ovih dokumenata i pripremu za skoro preuzimanje direktorskih funkcija pronašli u redovima SBiH, A-SDA i BPS-a. I ovim će strnakama, očito, pripasti dio kolača prilikom formiranja vlasti u ovom kantonu. Barem neka direktorska mjesta.

Nisu pomogla ni uvjeravanja direktora ZZOZDK Senaida Begića (SDP) kako su u protekle dvije godine smanjili akumulirani deficit za preko 7 miliona KM, te da će zdravstvene ustanove u ZDK-u, neusvajanjem budžeta za 2015., planiranog na iznos od 147.026.000 KM ili za oko 3 miliona više od izvršenja za ovu godinu, Odlukom o privremenom finansiranju u prva tri mjeseca ukupno dobiti za oko 1,2 miliona KM manje novca.

Obje su institucije, međutim, a nakon što su im većinom suzdržanih glasova oboreni budžeti, na 3., vanrednoj sjednici, održanoj odmah nakon završetka druge, dobile odluke o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca 2015. Da nije bilo priliva od dva miliona KM iz Federalnog zavoda zapošljavanja, istu bi sudbinu doživio i rebalans ovogodišnjeg budžeta SZZDK, koju vodi direktor Ratko Orlandić (NSRzB). Naime, zastupnici su je usvojili jednoglasno, ali samo zato što treba isplatiti naknade za mjesec novembar i decembar za oko 2.500 nezaposlenih.

Naime, zastupnicima je posebno sporno bilo što je, sa čak 24 nova zaposlenika ove godine, ova služba uvećala broj zaposlenih na 96, ali to se nije pozitivno odrazilo i na zapošljavanje nezaposlenih lica sa evidencije SZZDK. Broj nezaposlenih u ZDK-u je preko 71.000 i veći je od broja zaposlenih. Rebalans je usvojen uz zaključak predsjednika Kluba zastupnika SDA dr. Ibrahima Plančića, koji obavezuje Vladu ZDK i SZZDK da prezentiraju izvještaj o radu, uz osvrt na efikasnost utrošenih sredstava za poticaje zapošljavanja i s obzirom na povećan broj zaposlenika, zatim da se pozove Ured za reviziju Federacije BiH, koji bi sačinio reviziju poslovanja, kao i da se zaustave sva daljnja zapošljavanja u SZZDK.

– Nemamo pravo, zbog ovih 2.500 ljudi, dovoditi u pitanje usvajanje rebalansa- kazao je predsjednik Kluba zastupnika SBB-a Ismet Sarajlić, koji se složio da treba, ali u paketu, pretresti sva zapošljavanja u javnom sektoru.

– Nečuveno je da, izvan prosvjete, nikada nismo imali raspisan konkurs za prijem u javnom sektoru- istako je Ćamil Zaimović (SBB), koji je dodao kako je nemoguće u kantonalnim ustanovama sa sjedištem u Zenici zaposliti se iz Breze, Vareša, Olova…

AVAZ



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno