Politika

SDA o KBZ

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Stanje u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ) je i pored svih upozorenja o dramatično teškoj situaciji i potrebi hitnog djelovanja na stabiliziranju stanja i dalje alarmantno teško.Ova kantonalna zdravstvena ustanova sa resursima za obavljanje rada na sekundarno-tercijarnom nivou sa kvalitetnim i školovanim kadrom dovedena je u poziciju upitne održivosti. Nedostatak lijekova, nedostatak anestetika, neispravni medicinski aparati i instrumenti, otežano obavljanje redovnih medicinskih operacija, problemi s grijanjem i dalje su nerješivi problem.

Kompletno loše stanje u KBZ je i dalje na marginama djelovanja Upravnog odbora.
Zapravo Upravni odbor već duže vrijeme ima jedini prioritet – imenovanje „novog direktora“. Posljedice ovog stanja su nesagledive i kreću se od gubitka kredibiliteta i ugleda ustanove do nepovratnog odliva educiranog, kvalitetnog mladog kadra. Ne smije se zaboraviti ni činjenica da je KBZ institucija sa najvećim brojem uposlenika poslije kompanije Mittal što znači da je i izdvajanje za budžet kantona iz ove kuće najveće. U skladu s tim ovakav odnos ima izrazito loše implikacije na kvalitet pruženih zdravstvenih usluga što svakodnevno osjećaju svi građani kantona.

Svjedoci smo da je sadašnje stanje značajnim dijelom nastalo prepuštanjem bolnice na upravljanje nekompetentnim kadrovima, te da je problem bolnice izraz političkih vratolomija i igara koje su obilježile ovaj četvorogodišnji mandat. Svi dosadašnji napori da se smjenjenoj Vladi ZE-DO kantona, kojoj su građani opravdano izglasali nepovjerenje, sugestijama pomogne u rješavanju ove haotične situacije u KBZ nisu dali nikakav rezultat.

Očekujemo da će nova politička kompozicija sagledati ozbiljno ovakvo stanje u KBZ Zenica i ubrzano otvoriti proces rješavanja brojnih problema, inače posrnulog zdravstva na svim nivoima.

Press služba SDA ZDKStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno