Sudske klupe

Gulamiću i Haliloviću tromjesečna zatvorska kazna zbog ubistva srne tokom lovostaja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Općinski sud u Zenici, postupajući po optužnici Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, donio je osuđujuću, prvostepenu i nepravosnažnu presudu protiv Gulamić Ibrahima i Halilović Izeta zbog krivičnog djela Mučenje i ubijanje životinja iz člana 318. stav 1. KZ F BiH,  kojom im je izrekao kazne zatvora  u trajanju od po  3 (tri) mjeseca, obavezao ih na naknadu troškova postupka kao i naknadu štete oštećenom.

 U prilogu je link objavljene anonimizirane optužnice kako bi se javnost podsjetila šta se optuženom stavlja na teret.

Napomena: „Molimo Vas da pri čitanju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona o predmetima u kojima su osobe osumnjičene ili optužene za krivična djela  imate u vidu presumpciju nevinosti  iz člana 3. Zakona o krivičnom postupku F BiH u kojem je u stavu 1. definisano da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja. 

BOSNA I HERCEGOVINA – FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE – ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON – KANTONALNO TUŽILAŠTVO – TUŽITELJSTVO ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA – Z E N I C A
Broj: T04 0 KT 0047786 22 – Zenica, 11.04.2022. godine – OPĆINSKI SUD U ZENICI – ZENICA
Na osnovu člana 45. stav 2. tačka i), člana 241. stav 1. Zakona o krivičnom postupku Federacije BiH, p o d i ž e m O P T U Ž N I C U P r o t i v:
1. IBRAHIMA GULAMIĆA, rođen 1980. godine
2. IZETA HALILOVIĆA, rođen 1962. godine

Što su:
Dana 28.01.2021. godine u Zenici u mjestu Bistričak na lokalitetu Ivlje u popodnevnim satima, oko 17,00 sati, kao lovci Lovačkog udruženja „Zmajevac“ Zenica u vrijeme lovostaja po Odluci o vršenju lova u lovnoj 2020/2021. godini, Udruženja lovačke organizacije „Zmajevac“ Zenica, sa kojom su bili upoznati, svjesno postupili suprotno navedenoj Odluci i odredbama člana 3. Zakona o zaštiti dobrobiti životinja (Sl. Novine BiH broj 25/09) koji Zakon propisuje da je zabranjeno ubiti životinju bez opravdanog razloga, tako što su, bez ikakvog opravdanog razloga, ustrijelili srneću divljač, jedno grlo, što su i htjeli, kojom prilikom su na licu mjesta zatečeni od strane lovca H. N., oštetivši na taj način Lovačku organizaciju „Zmajevac“ Zenica za iznos od najmanje 3000,00 KM. Dakle, bez opravdanog razloga, protivno propisima ubili životinju, Čime su počinili krivično djelo „Mučenje i ubijanje životinje“ iz čl. 318 st. 1 KZ FBiH u vezi sa članom 31. KZ FBiH



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno