Politika

Gratz posjetio KPZ Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije, Dennis Gratz (NS), danas je posjetio Kazneno-popravni zavod Zenica, gdje je imao priliku razgovarati sa direktorom Zavoda, Hidajetom Jabandžićem, zaposlenicima i licima na idržavanju zatvorskih kazni. Gratz je ovu priliku iskoristio za utvrđivanje stanja i uslova u zatvoru, sa posebnom pažnjom na 16 lica – duševnih bolesnika, koja se nalaze na odjelu Forenzike, a za koje Federacija treba osigurati alternativni objekat za smještaj u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava.

“Raduje me činjenica da je uspostavljen sistem podnošenja žalbi, da u skladu sa budžetskim ograničenjima ima prostora za školovanje lica na odsluženju zatvorskih kazni, ali je potrebno uraditi još na rješavanju statusa osjetljivih kategorija – maloljetnih lica te duševnih bolesnika, koje je potrebno izdvojiti. Moramo imati više sluha za marginalizirane kategorije,” rekao je Gratz, koji će zatražiti i sastanak sa predstavnicima Ministarstva pravde u vezi sa pitanjima koja su pokrenuta prilikom današnje posjete.

“U KPZ Zenica kaznu služi 770 zatvorenika, što je praktično polovina zatvorenika svih zatvora u Federaciji. Nužno je pristupiti izmjenama postojećeg Zakona o izvršenju krivičnih sankcija FBiH, rasteretiti Zenicu uvođenjem zatvorenih odjela u drugim zavodima poluotvorenog tipa, te raditi na uspostavi federalne zatvorske uprave,” zaključio je
Gratz, uz najavu da će ove preporuke prenijeti Komisiji za ljudska prava i slobode Parlamenta Federacije.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno