Politika

Vlada ZDK: Novo zaduženje 28,5 miliona KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada Zeničko dobojskog kantona donijela je odluku o pokretanju procedura za dugoročno kreditno zaduženje u iznosu od 28.500.000 KM u cilju pokrivanja dijela naslijeđenog deficita i pokrića trenutnog tekućeg deficita u prva tri mjeseca ove godine.

Vlada je izdefinirala ovaj iznos u cilju pomoći privredi Kantona, prema kojoj imaju dugovanja, a koja su primorana uzimati kredite s nepovoljnim uvjetima na tržištu kapitala.

– Mi pokušavamo da sistemom mjera štednje i ovom kombinacijom kreditnog zaduženja dođemo u likvidno stabilniju situaciju. Kroz ovaj koncept nadamo se da ćemo skinuti dio obaveza prema preduzećima u kantonu, kojima kočimo privredne novčane tokove. Kreditno zaduženje će se realizirati u pet lotova, jer bh. banke nisu u mogućnosti plasirati cjelokupan iznos tako da ćemo ići na kredite s precizno određenim usmjerenjem sredstava – kazao je kantonalni premijer Miralem Galijašević.

Za konačno rješenje pokrenute procedure novog kreditnog zaduženja, koje je već uvršteno u ovogodišnji budžet i zakon o njegovom izvršavanju, bit će potrebno oko 75 dana.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno