Politika

BiH spremna za predsjedavanje Vijećem Evrope

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac razgovarala je danas s generalnim sekretarom Vijeća Evrope Thorbjornom Jaglandom o prioritetnim obavezama koje se odnose na Ministarstvo u procesu predstojećeg predsjedavanja BiH Komitetom ministara Vijeća Evrope.

Ministrica Borovac istakla je da je to velika čast za BiH, ali istovremeno i velika odgovornost, dodajući da je Ministarstvo na čijem je čelu spremno za izvršavanje dogovorenih obaveza, među kojima je organizacija oktobarske konferencije o ulozi nacionalnih parlamenata u implementaciji Istambulske konferencije.

Podvukla je da se predsjedavanje BiH Vijećem Evrope može iskoristiti za promociju Konvencije Vijeća Evrope o spriječavanju nasilja nad ženama i kućnog nasilja takozvane Istambulske konvencije, kod drugih zemalja, budući da joj BiH pridaje veliki značaj i šesta je zemlja članica VE koja je ratificirala tu konvenciju.

Ministrica Borovac je izrazila spremnost institucije koju vodi da učestvuje u organizaciji konferencije o socijalnoj inkluziji mladih i žena, s posebnim akcentom na problem nezaposlenosti, ocjenjujući da je to jedno od najaktualnijih pitanja kojem treba dati što veći značaj.

Također, ministrica je iskoristila priliku da istakne koliko BiH cijeni angažman Vijeća Evrope u domenu borbe protiv širenja govora mržnje i radikalizacije te je, u tom smislu, pozdravila inicijativu Vijeća Evrope za donošenje Akcionog plana za borbu protiv radikalizacije, koji bi trebao da bude usvojen 19. maja u Briselu.

Generalni sekretar Jagland kazao je da će predsjedavanje BiH Vijećem Evrope biti dobra prilika da se da poticaj određenim aktivnostima, ističući da je dobro što je BiH u fokus stavila Istambulsku konvenciju.

– Zaista smo zainteresirani da vidimo dostignuti napredak. Ono šta smo još primijetili je veliki broj Roma u vašoj zemlji. Poznata vam je ideja Fonda za otvoreno društvo za pokretanje institute za Rome, te se nadam da će i vaša zemlja biti aktivno uključena u rad ovog instituta – kazao je, između ostalog, Jagland.

Na pitanje generalnog sekretara Jaglanda o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”, ministrica Borovac je istakla da postoji puno opredjeljenje novog saziva Vijeća ministara da učini sve što je potrebno da bi se našlo odgovarajuće rješenje za ovu presudu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno