Kultura

Gradska biblioteka: Spomen na Muhameda Kondžića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gradska biblioteka: Spomen na Muhameda Kondžića – Gradska biblioteka u Zenici sinoć je priredila program sjećanja na književnika Muhameda Kondžića, povodom 85 godina od njegovog rođenja i 23. godine od spaljivanja njegovih djela ispred zeničke Opće biblioteke, a u sklopu manifestacije „Mjesec knjige u biblioteci“.

Programom sjećanja tri pjesnikinje, Merima Handanović, Safija Vehabović i Emina Selimović, sa književnikom Željkom Grahovcem i moderatorom Midhatom Kasapom, dali su jedan kritički osvrt na rad Muhameda Kondžića, skrenuvši pažnju da se književna kritika naučno ne bavi njegovom djelima. Podsjetimo, Kondžić je 22. oktobra 1994. g. demonstrativno spalio svoja djela ispred tadašnje Opće bibiloteke, ne slažući se sa tadašnjim stanjem, ratom i ukupnom situacijom, a prethodno je zatražio da se iz biblioteke povuku sve njegove knjige. Gradska biblioteka tradicionalno se sjeća ovog književnika, koji je preminuo u Zenici 1996. godine.

(S.G.)
rtvze.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno