Kultura

Omladinski hor Zenica prkosio ratu, sad uživa ugled i van granica BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Omladinski hor Zenica prkosio ratu, sad uživa ugled i van granica BiH – Udruženje muzičke omladine Omladinski hor Zenica, koji je nastao prije 25 godina kao organizacija koja prkosi ratu i putem umjetnosti šalje poruku da mir nema alternativu, danas uživa ugled u svom gradu, državi, ali i van njenih granica.

Dirigent tog hora Milenko Karović Feni je kazao da su počeli raditi iz zabave, iz želje da pobjegnu od ratne svakodnevnice, ali da je godinama sve to prešlo u profesionalizam.

– Slavimo 25 godina postojanja, naš trud je prepoznat. Iako se sami finansiramo, ipak, imamo podršku od sadašnjeg premijera našeg kantona – istakao je Karović i naglasio da se kvalitetnim radom uvijek može osigurati opstanak.

Ovaj kolektiv čine srednjoškolci i studenti, njih oko 90, a većina ih nisu orijentisani samo prema muzici. Karović za uspjeh hora ”krivi” rad i veliki trud.

Upravo zbog kvaliteta koji su pokazali dobili su veliki prostor za svoje potrebe na 30 godina.

– Imali smo 20 velikih turneja, a najznačajnija nam je bila ona za obilježavanje 20 godina od genocida u Srebrenci, u Oslu, u sali gdje nas je slušala kompletna vlada Norveške – naveo je Karović.

Istim povodom nastupili su i Mariboru, sa mariborskom filharmonijom.

– To su nam najznačajniji nastupi, a prošli smo i druge brojne gradove, nismo samo nastupili u Velikoj Britaniji – rekao je Karović, te dodao da su 11 godina nastupali u Potočarima u povodu obilježavanja godišnjice genocida.

Cilj im je da u Zenici naprave operu, ali za to sada nemaju sredstava.

Članica hora Merima Mustafić, učenica Prve gimnazije u Zenici, četvrtu godinu je u horu i smatra da je to najkvalitetniji način trošenja slobodnog vremena.

– Krenula sam iz znatiželje, ali postalo je puno više. Iako puno radimo ovo je odmor, a putovanja su svakako najdraži dio horskih aktivnosti – navela je Mustafić.

U redovima Omladinskog hora iz Zenice, za 25 godina postojanja, nastupilo je više od 2.500 članova.

(Vijesti.ba / FENA)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno