Zenica

Građanima Zenice nedostaje blizu 4.000 parking mjesta

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Zenice nadležni za izmjene regulacionih planova Grada Zenice su kazali kako u gradu građanima Zenice prema trenutnim podacima nedostaje od 3.500 do 4.000 parking mjesta za područja naselja Talića brdo, Odmut i Jalija.

Novim regulacionim planom koji je predložen planirana je izgradnja novih parking mjesta. Iz nadležne službe su kazali kako bi izgradnjom podzemnih garaža bile zaštićene zelene površine u Zenici, ali da to nije ekonomično rješenje.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je izrazio žaljenje što je ušao u treći mandat, a u gradu ništa konkretno nije uradio jer nisu urađeni regulacioni planovi.

“Ne možemo više čekati, ništa se u gradu ne događa, a zakon mi ne ograničava da rok za javne rasprave bude deset dana. Želim da to ubrzamo i da krenemo raditi”, kazao je za govornicom Kasumović.

Međutim, nakon sjednice Gradskog vijeća Zenice na društvenim mrežama su uslijedile reakcije građana, a iz Naše stranke su istakli da dvije godine upozoravaju na urbicid u Zenici te da je aktuelna zastupnica u Skupštini ZDK Sanja Renić izrazila negodovanje na regulacioni plan.

“Ostat ćemo bez jedinih zelenih površina s jedne strane rijeke Bosne. Ne dozvolimo da nam uskrate kisik. Djeca se nemaju gdje igrati… Pozivam građane da se u što većoj mjeri uključe u javne rasprave, također i medije da upoznaju javnost s urbanističkim zločinom koji se sprema, a koji moramo spriječiti”, kazala je Renić.

Sekretar Mjesne zajednice Londža Fahir Imamović u izjavi za Klix.ba je kazao da sigurno ima još rješenja koja se mogu ponuditi, a da se ne grade parkinzi na svim zelenim površinama.

“Regulacioni plan je bitan za građanstvo jer se radi o planu buduće izgradnje i od općeg je interesa za svakog građanina. S mještanima sam razgovarao i dolazimo u kontradiktornu situaciju. Parkinzi su unazad 20 godina potreba građana i ona postoji, ali kako pomiriti krajnosti potrebe za parkinzima i zaštitu zelenih površina. Moraju se pronaći druge solucije da se zadovolje obje strane”, kazao je Imamović.

Jedno od rješenja koje bi odgovaralo mještanima bi bili nadzemni ili podzemni parking prostori, ali nikako parking mjesta kojima bi bile uništene zelene površine. Nakon održanih javnih rasprava konačni sud će donijeti nadležna služba Grada Zenice.

Osim parkinga građani su ukazali i na izgradnju mogućih poslovno-stambenih prostora na Trgu rudara gdje je prema regulacionom planu dozvoljena visina objekata za gradnju blizu 100 metara. Ističu kako bi to bilo pogubno s obzirom da se ispod tog parka nalaze tuneli rudnika Stara jama i da bi se s vremenom stvorili brojni problemi.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem