Info

Građani FBiH od polovine 2024. godine neće morati donositi CIPS potvrde u banke

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto saopćio je kako je ovo ministarstvo poduzelo određene aktivnosti na digitalizaciji takozvanih CIPS potvrda, a olakšanje u ovom smislu već bi trebali osjetiti građani u FBiH tokom 2024. godine.

U objavi na društvenim mrežama, Forto je naglasio kako je “objavljen rat” CIPS-ovoj potvrdi.

“Od polovine 2024. građani FBiH neće morati donositi CIPS prijavu u bilo koju banku. Probat ćemo isto uraditi u RS-u”, rekao je Forto.

Također, pozvao je sve općine i kantone da se jave Ministarstvu komunikacija i prometa kako bi razgovarali o ukidanju CIPS prijava.
“Pozivam općine, kantone i entitete da se jave da i njima ukinemo CIPS prijavu. Ovo je digitalizacija. Konkretno i korisno”, zaključio je Forto.

Upravo su ove potvrde na neki način godinama u Bosni i Hercegovini bile sinonim za prekobrojnu i prilično “dosadnu” administraciju i birokratske procedure sa kojima su se susretali svi građani Bosne i Hercegovine.

Ministar Forto ovu odluku je saopćio u jeku 6. Digitalnog samita za Zapadni Balkan koji upravo ima za cilj transformaciju i digitalizaciju društva.

Tokom prvog dana samita, Forto se sastao i sa njemačkim sekretarom u Ministarstvu za digitalizaciju i promet, a sa kojim je upravo razgovarao o unapređenju digitalnih usluga.

“Njemačka je spremna pomoći Bosni i Hercegovini da uhvati korak sa ostatkom Evrope u procesu digitalizacije koji je od ključnog značaja za svaki drugi vid razvoja i napretka”, poručio je državni sekretar Ministarstva za digitalizaciju i promet Savezne Republike Njemačke Stefan Schnorr.

Zajednički je ocijenjeno da je od presudnog značaja ulaganje u širokopojasnu infrastrukturu kao i rješavanje izazova kao što su kibernetička sigurnost, zaštita privatnosti i etički aspekti tehnologije.

Ministar Forto je naveo kako Šesti digitalni samit Zapadnog Balkana u Sarajevu predstavlja izvanrednu priliku za zajednički rad na unapređenju našeg digitalnog ekosistema, naglasivši kako ovaj događaj može ozvaničiti “početak nove ere digitalnog razvoja regiona u kojoj ćemo zajedno graditi prosperitet i bolju budućnost za sve naše građane”.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno