Info

Šatorović: Nastavnik bi trebao imati status službenog lica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Svjetski je dan nastavnika. Proglasio ga je UNESCO 1994. godine. U Sarajevu je održana svečana akademija povodom obilježavanja 5. oktobra – Svjetskog dana nastavnika 2023. pod motom “Nastavnici/ice za budućnost”, u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković čestitaala je svim nastavnicima u BiH ovaj svečani dan.

Važno je istaći da naša borba treba da podrazumijeva bolji status za položaj nastavnika, da unaprijedimo obrazovni sistem, da naša djeca dobiju kvalitetno znanje da mogu dati doprinos u napretku društva. U primarnom mi je interesu da gradimo bolje društvo, škole, pristup koji će raditi na pomirenju, inovativan pristup koji će iznjedriti pozitivne promjene. Zalagat ću se za popravljanje statusa naših nastavnika i nastavnica u FBiH – kazala je Duraković.

Obratio se i predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović.

Želim prije svega svim prosvjetnim radnicima čestitati Svjetski dan učitelja, na časnoj misiji, pozivu koji je jedan od najodgovornijih. Ono što želimo istaći jeste da je nažalost poziv prosvjetnog radnika sve manje atraktivan kada govorimo o socioekonomskom položaju. Moramo raditi na bezbjednosti prosvjetnih radnika. Nastavnik bi trebao imati status službenog lica. Očekujemo da ćemo u narednom periodu raditi na puno višem nivou. Misija mora biti na nivou BiH. Naredno obilježavanje da imamo u zgradi institucija BiH. Moramo generalno jačati državu BiH – rekao je Šatorović.

Autor: HAYAT



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno