Zenica

Grad Zenica pomaže penzionere sa 30.000 KM za saniranje posljedica pandemije

Grad Zenica pomaže penzionere
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gradska uprava Zenica na čelu sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem izdvojit će 30.000 KM pomoći Udruženju penzionera-umirovljenika Grada Zenica, a zahvaljujući kojima će ovo Udruženje prevazići probleme nastale usljed pandemije koronavirusa.

Naime, kako je na sastanku u Gradskoj upravi gradonačelnika informisao Emin Sijerčić, predsjednik Udruženja penzionera-umirovljenika Grada Zenica, pandemija je ostavila negativne posljedice i na njihov rad.
“Te posljedice se odražvaju u enormnom povećanju broja umrlih penzionera-umirovljenika. Samo u posljednja tri mjeseca 2020. godine umrlo je 370 naših članova, a u prva četiri mjeseca preminuo je 551 penzioner-umirovljenik, odnosno član našeg Udruženja. To je prosječno 120 umrlih članova mjesečno, a prije pandemije taj broj se kretao oko 50 članova. Dakle, broj umrlih povećan je za dva i po puta”, pojašnjava Sijerčić.

Ističe da je nezabilježeno povećanje broja umrlih zahtijevalo više izdvajanja za posmrtnine, od preko 150.000 KM, zbog čega su prisiljeni značajno umanjiti ostale pomoći članovima poput subvencija za nabavku lijekova, te poklon pakete bolesnim i iznemoglim.
“Vlada Federacije BiH je digla ruke od penzionera-umirovljenika i njihovih opravdanih zahtjeva za povećanje penzija. Premijer FBiH odbija sastanak i razgovore sa legalnim predstavnicima penzionera-umirovljenika. Isti odnos, kao federalna, ima i Vlada Zeničko-dobojskog kantona. Iako su obećali obezbijediti sredstva za medicinsku rehabilitaciju i finansiranje rada Saveza udruženja penzionera-umirovljenika ZDK, obavijestili su nas da od toga nema ništa, što znači da smo izigrani i od Vlade ZDK”, zaključio je Emin Sijerčić.

Napominje i to kako jedino Gradska uprava, na čelu sa gradonačelnikom, ima puno razumijevanje za izuzetno težak i materijalno-socijalni položaj penzionera-umirovljenika.
“Pomoć koju Grad Zenica pruža našim članovima je veoma značajna. Da bi ublažili posljedice pandemije i održali tekuću likvidnost Udruženja, obratili smo se sa molbom da nam se dodijeli jednokratna novčana pomoć, a sve kako bismo donekle poboljšali rad“, kaže Sijerčić, dodajući kako je u posljednje vrijeme sve veći i politički pritisak na njega.

Gradonačelnik Kasumović podsjetio je kako su još ranije u Budžetu planirana sredstva u iznosu od 100.000 KM, kojima se pomaže U
druženje, te poručio da će i ovaj put pozitivno odgovoriti molbi.
“Oni koji su pokrali penzionere i doveli ih do prosjačkog štapa, sada žele ovladati vama. Napravili su od penzionera sirotinju i sada hoće zbog izbora preuzeti kontrolu nad Udruženjem. Zahtijevam od stranaka da puste penzionere, koje su doveli na marginu društva, da žive, rade i samostalno biraju svoja rukovodstva. Svakako da će Gradska uprava pozitivno odgovoriti ovoj molbi, te ćemo uplatiti 30.000 KM za vid pomoći kako bi mogli imati sredstva za posmrtnine nakon tolikog broja umrlih”, poručio je gradonačelnik Kasumović, ocijenjujući ove podatke alarmantnim.

Još je podsjetio, kako će i ove godine, u dogovoru sa Udruženjem, usmjeriti i planiranih 100.000 KM u Budžetu da se poboljšaju uslovi života penzionera na području grada.
“Građani mogu vidjeti da kontinuirano, svake godine, pomažemo penzionere. Činimo to i sada, kada je neizborna godina, a dok sam ja na čelu ovoga grada uvijek su im vrata Gradske uprave otvorena. Već ranije planiranih 100.000 KM, dakle pored ovih 30.000 KM, će Udruženje odrediti na koji način će pomoći svojim članovima. Hoće li to biti paketi, kao prošle godine, ili neki drugi vid pomoći, to će oni odlučiti”, zaključio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno