Zenica

Cilj je uvezivanje radnog staža radnicima Zenicatransa

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Stečajni upravnik JKP Zenicatrans-prevoz putnika d. d. Zenica Samir Sunulahpašić iz Busovače podnio je 25. juna Općinskom sudu Zenica tužbu protiv Grada Zenice za utvrđivanje ništavnosti Ugovora po predmetu prava na nekretninu, kojim je 28. juna 2018. Grad izuzeo Autobusku stanicu Zenica iz vlasništva tog preduzeća.

Tužbu je podnio na osnovu odluke Odbora povjerilaca tog preduzeća, koji zahtijeva utvrđivanje ništavnosti tog procesa, a kojim je iz vlasništva preduzeća izuzeta poslovna zgrada površine 2.285 kvadratnih metara. Prema riječima Sunulahpašića, to je uradio u cilju povećanja stečajne mase i uvezivanja staža radnicima za period 2012 – 2020.

– Očekuje se zakazivanja ročišta na Sudu. Prvi cilj je bio, što je i ostvareno, da djelatnici Zenicatransa ostvare pravo na novčanu naknadu sa Biroa. Drugi cilj je uvezivanje staža. Na ispitno-izvještajnom ročištu 20. maja prijavljeno je 11,567 miliona maraka obaveza. Od tog su iznosa priznata potraživanja od 9,85 miliona KM, dok su osporena potraživanja od 1,71 milion KM. Procijenjena imovina preduzeća je oko 2,2 miliona KM, kazao je Sunulahpašić.

Pred Općinskim sudom Zenica vodi se postupak radi utvrđivanja izlučnog prava vlasništva nad nekretninama na lokaciji Šljivik u Zenici, površine 8.474 kvadratna metra, od čega 4.057 kvadrata otpada na poslovnu zgradu, a ostatak od 4.417 kvadrata na zemljište uz tu zgradu.

– Cilj je uvezivanje radnog staža radnicima da bi mogli ostvariti i uslove za penziju te isplata obaveza prema ostalim povjeriocima, kojima su priznata potraživanja. To su Porezna uprava Federacije BiH, Uprava za indirektno oporezivanje BiH te ostali povjerioci. Samo obaveze prema radnicima za uvezivanje radnog staža, za period 2012-2020. iznose 4.500.000 KM, istakao je Sunulahpašić.

Grad Zenica je sa udjelom od 83,719 posto većinski vlasnik preduzeća. Ostalo otpada da male dioničare.

Autor: Mirza Dajić/oslobođenje.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno