Zenica

Grad Zenica prolongirao naplatu javnog duga od RMU Zenica

Grad Zenica prolongirao naplatu javnog duga od RMU Zenica- Račun Zavisnog društva Rudnik mrkog uglja „Zenica“ d.o.o. bit će deblokiran, a rudarima isplaćene plaće, rezultat je to sastanka održanog danas u Gradskoj upravi Zenica kojem su prisustvovali gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović sa saradnicima i predstavnici rudnika na čelu sa Isadom Turalićem, direktorom zeničkog rudnika.

Prema riječima gradonačelnika Kasumovića, ovo je peti put da se prolongira naplata potraživanja dugovanja, međutim, sada su izašli sa konkretnim prijedlogom.

“Oni koji su pokrali rudnik, sada žele svaliti na Gradsku upravu, koja po zakonu mora naplatiti javne prihode. Peti put odgađamo naplatu, neće se, nažalost, ni sada desiti neki pomak. Problem rudnika je što Zeničane, odnosno zenički rudnik, Elektroprivreda BiH pljačka sa mizernom cijenom tone uglja. To je njihov glavni problem. Dok EP BiH dijeli dividendu i ima dobit svake godine, Zeničane pljačkaju i građani moji, rudari koji odu u penziju, moraju štrajkati glađu da odu u penziju”, nakon sastanka rekao je gradonačelnik Kasumović.

On je još istakao kako je upravi RMU „Zenica“ predložio da zgradu hotela “Rudar” kupi Gradska uprava koja je ionako planirala novac da napravi novu Gradsku upravu koja je trebala biti na Trgu BiH.

“Predložio sam im da prebijemo dug na način da mi kupimo hotel Rudar i da Grad još doplati preostali iznos cijene hotela po procjeni vještaka. Mi bismo ga preprojektovali i napravili novu, modernu i građanima četvrtog grada u BiH pristupačnu zgradu Gradske uprave. Na taj način nulirali bi dugove koje moramo po zakonu naplatiti, a rudnik bi dobio još novca da može radnicima platiti sve zaostale obaveze”, zaključio je gradonačelnik Kasumović, dodajući da je deblokada dogovorena na 120 za koje vrijeme će se pokušati dogovoriti kupovina hotela.

Isad Turalić, direktor zeničkog rudnika, zahvalio se gradonačelniku i Gradskoj upravi na sastanku i konstruktivnom razgovoru.

“Postoji prijedlog da Gradska uprava kupi hotel, oni će nam i zvanično uputiti takav dopis, odnosno prijedlog. Ukoliko to bude izvodljivo, s obzirom da je na hotelu upisana hipoteka, mi ćemo udovoljiti ovom zahtjevu na zadovoljstvo svih”, poručio je Turalić.

Dug rudnika prema Gradu Zenica odnosi se na zatezne kamate za već isplaćenu glavnicu duga za komunalno-gradsko zemljište (KGZ).

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: