Naše

GONG & Peco Petej – Priča o bubnjevima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

GONG & Peco Petej – PRIČA O BUBNJEVIMA – U petak 15.02.2019.god., u hotelu Dubrovnik u Zenici, za Valentinovo – dan zaljubljenih, održana je zabava na kojoj je tradicionalno već devetu godinu svirala zenička grupa GONG. Većina gostiju, te večeri vjerovatno nije ni primijetila (naravno ako izuzmemo 30-tak prisutnih muzičara) da je na stejdžu stajao stari, ali izvanredno očuvan komplet bubnjeva čuvene marke „Ludwig“.

E, taj komplet bubnjeva iza sebe ima veoma interesantnu priču, koju želim podijeliti sa vama.

Dakle, taj je komplet legendarnih bubnjeva „Ludwig“, Peco Petej, jedan od najboljih bubnjara u bivšoj Jugoslaviji, bubnjar grupa Delfini, Time, Septembar, Yu Selekcija, Indexi…, kupio u Čikagu davne 1966. godine i koristio ga je za svo vrijeme svoje duge i uspješne muzičke karijere, naravno koristeći i druge bubnjeve.

Ali baš taj komplet bubnjeva, pratio ga je na svim značajnijin festivalima i studijskim snimanjima mnogih poznatih pjevača bivše države. Pratio ga je i tokom svih dvanaest godina, koje je proveo svirajući u Engleskoj kao član udruženja muzičara Velike Britanije. Tom prilikom je pomenuti komplet bubnjeva zajedno sa Pecom kao studijskim muzičarem učestvovao na snimanjima pjesama istinskih svjetskih rok legendi.

Znajući sve ovo, možemo reći da taj komplet bubnjeva predstavlja zaista jedan istorijski biser neprocijenjive vrijednosti koji i dan danas ima izvanredan i neprevaziđen zvuk, u što su se mogli uvjeriti i svi gosti pomenute večeri.

Slijedi najinteresantniji dio priče:Peco Petej, taj veliki muzičar, taj veliki čovjek, ta duša od čovjeka, donio je u Zenicu svoj instrument neprocijenjive vrijenosti koji ga je pratio čitav život i dao ga na korištenje grupi GONG, rekavši „ momci, vi ste moji dobri prijatelji, osječam se lijepo dok se družimo, evo koristite mog Ludwiga i čuvajte mi ga, on je dio mene, on je moje meso, moja krv“.

Ja i moji drugari iz benda, u prvi mah nismo mogli vjerovati da se to zaista dešava.

Šta reći ovom velikom čovjeku, osim da nam je čast da se možemo zvati i hvaliti da smo njegovi istinski prijatelji i da nam je velika privilegija i čast povremeno zasvirati sa njim.

Peco hvala!

Kemal Ključanin i grupa GONG

 

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno