Info

Godišnje se u FBiH otvori stotinu privatnih zdravstvenih ustanova

Godišnje se u FBiH otvori stotinu privatnih zdravstvenih ustanova
Godišnje se u FBiH otvori stotinu privatnih zdravstvenih ustanova
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Godišnje se u FBiH otvori stotinu privatnih zdravstvenih ustanova – U Federaciji se godišnje otvori više od stotinu privatnih zdravstvenih ustanova. Do sada ih je, prema podacima Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja – 1.087, a najviše u Kantonu Sarajevo, čak 420.

Bolja oprema

– Sarajevskoj kanton je znatno povećao broj registriranih privatnih zdravstvenih ustanova u prošloj godini, i to za 54 privatna djelatnika ili 5,2 posto – pokazuju podaci Zavoda.

No, to bi bilo i pohvalno da pacijenti mogu s knjižicom posjetiti ove ordinacije. Štaviše, pacijenti priznaju da bi bili zadovoljniji kad bi se liječili u privatnim ordinacijama ili poliklinikama gdje nema redova, čekanja, “privilegiranih“, ali i gdje je cjelokupna medicinska oprema novija, savremenija…

– Povjerenje u privatne zdravstvene ustanove, koliko mi je poznato, među mojim prijateljima, porodicom, rodbinom veoma je veliko. Velikom broju njih, iako imaju knjižice, primarna zdravstvena zaštita, privatni ginekolozi, oftalmolozi, pedijatri, ORL, predstavljaju prvi izbor. I na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite se više opredjeljuju za privatni zdravstveni sektor, naprednije su metode, bolja tehnologija, udobnije je i lakše – kazala nam je Mirna Kravić, koju smo zatekli ispred jedne od privatnih ordinacija u Sarajevu.

Utrostručen broj

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazuju da se više od 40 posto novca za zdravstvene usluge u našoj zemlji troši u privatnom sektoru. Iz jedne od privatnih ordinacija to su nam potvrdili, kazavši čak da se broj pacijenata koji traže preglede kod njih, ali i druge medicinske usluge, posljednju godinu utrostručio.

Od ukupnog broja zaposlenih u zdravstvenom sektoru Federacije BiH – 31.244 u privatnom sektoru radi ih više od 10 posto.

Broj privatnih ustanova po kantonima

420 – Sarajevski kanton
109 – Unsko-sanski kanton
167 – Tuzlanski kanton
126 – Zeničko-dobojski kanton
94 – Srednjobosanski kanton
65 – Hercegovačko-neretvanski kanton
59 – Zapadnohercegovački kanton
24 – Livanjski kanton
19 – Posavski kanton
4 – Bosansko-podrinjski kanton

avaz.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno