Info

FOTO: Uspješno okončan projekat izgradnje CMZ i CBR centara

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Uspješno okončan projekat izgradnje CMZ i CBR centara- PODRŠKA POKRAJINE UPPER AUSTRIA REHABILITACIJI OSOBA SA INVALIDITETOM U BIH:
Uspješno okončan projekat izgradnje kapaciteta centara za mentalno zdravlje i centara za bazičnu rehabilitaciju u zajednici (CMZ i CBR centara)

27. januara, 2017 u Sarajevu završena je kontinuirana edukacija za rehabilitacione timove CMZ i CBR centara Bosne i Hercegovine iz okupacione terapije kao jedne od ključnih oblasti za unaprijeđenje zdravstvenih usluga osoba sa invaliditetom. Kontinuirana edukacija se odvijala u sklopu projekta koji je implementirao HOPE’87 podržanim od pokrajine UPPER AUSTRIA pod nazivom „Izgradnja kapaciteta CBR i CMZ centara u BIH“, a koji je imao za cilj povećanje efikasnosti zdravstvenog sistema u BiH na polju rehabilitacije osoba sa invaliditetom.

Tokom 9 mjeseci trajanja projekta, u edukaciji je učestvovalo više od 170 zdravstvenih profesionalaca iz centara za mentalno zdravlje (CMZ) i centara za bazicnu rehabilitaciju (CBR) iz Federacije BIH i Republike Srpske.

„Edukacija iz okupacione terapije je pokazala da praktična primjena u okviru CBR i CMZ centara donosi benefit i poboljšava psihofizičko stanje pacijenta. Kontinuirana edukacija kroz projekat HOPE’87 unaprijedila je teoretska i praktična saznanja o okupacionoj terapiji članova rehabilitacionih timova iz CBR i CMZ centara čime se pružio značajan doprinos razvoju ove važne medicinske discipline i u Bosni i Hercegovini.“ Istakao je Prof Dr sci Mirsad Muftić ispred Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu.

Zadnji od modula pod nazivom “TIMSKI RAD CBR I CMZ CENTARA NA POLJU OKUPACIONE TERAPIJE” u trajanju od 2 dana održan je u Kongresnom centru hotela Hollywood i obuhvatio je teoretska predavanja i praktične dijelove rasporedjene u više specijalističkih radionica. Specijalisticke radionice planirane edukacijom su bile od izuzetnog značaja kako bi podstakle aktivno učešće rehabilitacionih timova u radu CMZ i CBR centara kao i unaprijedili njihove kompetencije za rad sa osobama sa onesposobljenjem kroz situaciono učenje i sadržaje, koji su aplikativni u njihovoj praksi.

„Ovako organizovani zajednički seminari doprinose ne samo povećanju znanja iz okupacione terapije nego i boljem uvezivanju službi u domovima zdravlja sto doprinosi i efikasnosti i zadovoljstvu pacijenta“ istakao je Prim Dr Goran Čerkez ispred Federalnog ministarstva zdravstva.

Informacija više:
Okupaciona terapija je samostalna zdravstvena profesija u cijelom svijetu kojoj je cilj pomoći osobama sa invaliditetom da vode koristan, zadovoljavajuci život sa maksimalnom nezavisnošću i kvalitetom života..

Institucionalnu podršku projektu pružilo je Ministarstvo zdravstva FBiH i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

HOPE ’87 od 1993. godine implementira projekte pomoći ugroženom stanovništvu u BiH, posebno u domenu zdravstva.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno