Zenica

GEOPA: Osnivanje socijalne samoposluge ne ide po planu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Budući da projekat „Socijalno poduzetništvo – čini dobro, osjećaj se dobro“, čiji prvi rezultat je osnivanje socijalne samoposluge u Gradu Zenica, ne odvija se po predviđenom planu i dinamici, kao nosioci tog projekta izdajemo sljedeće saopštenje za javnost:

Na početku saopštenja kao organizacija se zahvaljujemo gradskoj upravi Grada Zenica na iskazanom razumjevanju i prepoznavanju važnosti ovog projekta u vremenu kada naše društvo se suočava sa pandemijom i sa teškim stanjem privrede. Gradska uprava je dodjelom adekvatnog poslovnog prostora koji će služiti za socijalnu samoposlugu odškrinula vrata i stvorila osnovne preduslove praktičnog provđenja predviđenih aktivnosti. Sljedeća aktivnost, koja je u toku jeste uspostava partnerskog odnosa u projektu sa resornim Minisarstvom Vlade ZDK, čija pomoć je isto tako od odlučujuće važnosti za projekat, kada su upitanju aktivnosti nabavke potrebne opreme za rad socijalne samoposluge.

Još jednom naglašavamo da projektom vršimo sistemski pristup pomoći svih kategorija socijalno ugroženih domaćinstava i svih onih koji su se u doba pandemije našli bez posla i koji će u budućnosti ostati bez posla. Ovim projektom, kroz pomoć socijalno ugroženim domaćinstvima, omogućavamo jedan vid sistemske uštede budžetskih sredstava namjenjenih davanjima socijalnim kategorijama budući da , eventualno izdvojena sredstva za namjenu u projektu pravdamo Ministarstvu za rad i socijalnu politiku ZDK u višestrukom iznosu u odnosu na izdvojenu sumu.

Na žalost naša se organizacija, bez obzira na veliki značaj projekta, ima jako mnogo problema na putu realizacije istog. Trenutno najveći problem nam predstavlja Zakon o zaštiti ličnih podataka građana. Po tom zakonu nije nam dozvoljeno korištenje ličnih podataka građana prilikom formiranja baze podataka socijalne samoposluge bez saglasnosti svakog člana samoposluge pojedinačno. Iz tih razloga, a zbog praktične i brže primjene izrade baze podataka socijalne samoposluge, upravni odbor NVO Geopa je odlučio da pojednostavi proceduru prijave za članstvo u socijalnu samoposlugu. Svim penzionerima sa najnižim penzijama omogućeno je da se prijave za članstvo u socijalnu samoposlugu na način da dostave kopiju čeka od penzije ispod kojeg će dati sljedeću tekstualnu izjavu:

JA (navesti ime i prezime) izjavljujem da sam saglasan da moji lični podaci budu korišteni u svrhu formiranja baze podataka socijalne samoposluge.

Ispod navedenog teksta svaki penzioner treba da stavi svoj potpis. Tako pripremljenu izjavu sa kopijom čeka penzioneri mogu dostaviti na recepciju u zgradu Vlade ZDK na adresi Kučukovići br.2 u Zenici.

NVO GEOPA



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno