Zločini

FUP upozorava na prevare na internetu, počinioci se predstavljaju kao službenici MUP-a susjednih zemalja

Podijeli ovu vijest:

Federalna uprava policije upozorila je građane na sve učestaliju pojavu tzv. “phishing” kampanje usmjerene prema građanima Bosne i Hercegovine.

Kako su naveli iz FUP-a, radi se o pripremnim radnjama poduzetim od nepoznatih počinilaca radi počinjenja krivičnog djela prevara.

Naime, u posljednje vrijeme na veći broj adresa elektronske pošte različitih primalaca u Bosni i Hercegovini dostavljaju se lažne poruke u kojima se nepoznata osoba/osobe predstavlja kao službena osoba istražnih organa susjednih država.

– Jedan od primjera je da se NN osoba ili osobe predstavljaju kao rukovodioci organizacione jedinice Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Hrvatske, te u istoj poruci navodi kako se primalac poruke sumnjiči za više različitih krivičnih djela i traži od primaoca da odgovori na poruku. Sve to s ciljem uspostavljanja kontakata, te kako bi poduzimanjem daljih radnji doveli u zabludu primaoca poruke, kako bi poduzeo određene aktivnosti na štetu svoje imovine, a u korist pomenute NN osobe/osoba – naveli su iz FUP-a.

Iz Federalne uprave policije ukazali su na potrebu povećanja nivoa informacione sigurnosti korisnika interneta u Bosni i Hercegovini i podizanja svijesti o aktuelnim trendovima kada je u pitanju računarski kriminal.

Izvor: Faktor

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno