Kultura

FOTO+VIDEO: Okrugli sto Aristotelovanje u Muzeju Grada Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO+VIDEO: Okrugli sto Aristotelovanje u Muzeju Grada Zenice –  Filozofski fakultet Univerziteta u Zenici, Centar za društvena istraživanja UNZE i Katedra za filozofiju i sociologiju su u četvrtak, 22. decembra u Muzeju Grada Zenice održali prigodan okrugli sto pod naslovom Aristotelovanje.

Skup je održan povodom 2400 godina od rođenja starogrčkog filozofa Aristotela i u godini 2016. koju je UNESCO proglasio godinom Aristotela. O Aristotelovoj filozofiji je pred brojnom publikom govorila grupa filozofa i drugih istraživača sa zeničkog, sarajevskog i banjalučkog univerziteta, odnosno sa tamošnjih filozofskih fakulteta.

O biografiji Aristotela govorio je prof. dr sc. Željko Škuljević, redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici, dok je o logičkim spisima ovog peripatetika prisutnoj publici izložio svoje uvide prof. dr sc. Miodrag Živanović, redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Aristotelova prva filozofija ili metafizika bila je tema izlaganja prof. dr sc. Damira Marića, redovnog profesora na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, dok je filozofsko-praktičke spise, posebice pojam pravičnosti izložen u Politici i Nikomahovoj etici, slušaocima približio prof. dr sc. Spahija Kozlić, vanredni profesor na Pravnom i Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici. Doc. dr. Bernard Harbaš se osvrnuo na Aristotelovo insistiranje na moralitetu u ekonomiji, a doc. dr sc. Nebojša Vasić je govorio o značaju Aristotelove Retorike u savremenom dobu.
Na samom kraju, zenički književnik Aras Borić je dijalog o značaju Aristotela za savremeno doba zaključio izlaganjem osnova Aristotelovih poietičkih spisa, posebice Poetike.
Radovi sa ovog skupa bit će objavljeni u prigodnom zborniku radova u prvoj polovini naredne godine.

Pogledajte foto galeriju i video:



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno