Naše

Fotografija Zeničanke Dijane Muminović na naslovnici knjige “Our bodies, Their Battlefields”

July 11, 2010, during 15th anniversary of Srebrenica genocide.
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zeničanka Dijana Muminović autorica je fotografije koja krasi naslovnicu najnovije knjige  Britanke Kristine (Christine) Lamb “Our bodies, Their Battlefields” (Naša tijela, njihova bojišta).

Dijana je fotografiju napravila u Potočarima kod Srebrenice, 2010. godine, tokom obilježavanja petnaeste godišnjice genocida u ovom bh. gradu.

Ova Zeničanka je prva Bosanka koja je u SAD završila bachelor studij iz fotonovinarstva još 2009. na Western Kentucky University, a kasnije i master vizuelnih komunikacija na Ohio University, gdje nastavlja da se bavi dokumentarnom fotografijom, kao i fotografijom za unapredjenje mentalnog zdravlja.

– Uvijek sam vjerovala u moć fotografije, a mislim da je to univerzalni osjećaj kod fotografa, jer ljudske emocije najviše dopiru do nas. A sa ljudima se najviše suosjećam i kako prepoznajem njihove emocije, zbog toga se i trudim da fotografijom ispričam njihove priče i pokažem svijetu da više obrati pažnju na njih. A kako fotografija može da utiče na raspoloženje posmatrača, isto tako je dokazano da i bavljenje fotografijom pozitivno utiče na emotivno stanje čovjeka, rekla je Dijana.

Na fotografiji na naslovnoj stranici knjige Christine Lamb, Dijana je fotografirala Rialdu Zukić, danas uspješnu video žurnalistkinju koja je 2010. doputovala iz Kentuckija da prisustvuje dženazi u Srebrenici, te Minelu Aljić iz Bratunca i Pembu Malagić iz Srebrenice.

Inače, Christina Lamb je odranije svjetskoj javnosti poznata kao koautorica knjige “I am Malala” (Ja sam Malala).
Rođena je 1965., britanska novinarka i autorka. Radi za list The Sunday Times.

Lamb je osvojila četrnaest glavnih nagrada, uključujući četiri Britanske nagrade za štampu i Europsku nagradu Bayeux-Calvados za ratne dopisnike. Počasna je stipendistica University Collegea, Oxford, suradnica Kraljevskog geografskog društva i globalna stipendistica Wilson centra za međunarodne poslove u Washingtonu, D.C. U novembru 2018. dobila je počasnu diplomu doktora prava sa Univerziteta u Dundeeu.

Napisala je osam knjiga, uključujući bestseler Afrička kuća, dok je Ja sam Malala napisala u koautorstvu s Malalom Yousafzai. Ta knjiga je u British National Book Awards 2013. proglašena popularnom nefantastičnom knjigom godine.

Nagrade za novinarstvo su i Britanska novinska nagrada 1988. godine za mladog novinara godine, Reporter godine za novinare British Press Awards 1991., Međunarodna nagrada Amnesty International UK 1992. i 2015., nekoliko BBC i drugih međunarodnih nagrada….



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno