Ljudi

FOTO: Zeničanin s adresom u Luksemburgu izrađuje najljepše drvene kućice koje možete zamisliti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Zeničanin s adresom u Luksemburgu izrađuje najljepše drvene kućice koje možete zamisliti – Draženko Haračić, Zeničanin s trenutnom adresom u Luksemburgu, već godinu izrađuje predivne male kuće od drveta. Iako svoje radove prodaje zbog nedostatka mjesta u kući, zarada mu nije bitna, jer već satisfkacija kada vidi, već godinu dana zajedno sa svojom porodicom živi i Luksemburgu.

Izrada kućica od drveta njegov su omiljeni hobi, a reakcija publike na ova mala umjetnička djela je i više nego pozitivna. Na ideju izrade kućica došao je sasvim slučajno, pregledajući videa slične tematike.

“Učinilo mi se interesantnim probati napraviti nešto slično. Nakon toga sam pregledao još videomaterijala, pronašao i kupio potrebni materijal i započeo s radom. Ideje za svoje kućice crpim iz okruženja imajući u vidu stalni napredak u sferi arhitekture i građevine. Znate, u Luksemburgu postoji mješavina tradicionalne i savremene gradnje i vrlo je lako doći do neke neobične ideje. To je zapravo i jedan od glavnih razloga zbog kojih sam se počeo baviti ovim hobijem gdje je samo mašta granica”, rekao je Haračić.

Za izradu ovih kućica Haračić koristi obične, duge čačkalice od bambusa ili drveta koje se koriste u domaćinstvu za pripremu hrane, npr. ražnjića, a za bazu i međuspratove koristi posebne ploče.

“To su mekane, elastične i dugotrajne ploče koje se uglavnom koriste za DIY projekte. Za spajanje svih komponenti koristim vruće ljepilo, prirodne kamenčiće raznih oblika i veličina, pijesak, mahovinu, itd. Mogu reći da se u velikom procentu radi u upotrebi materijala koji se lako mogu reciklirati i koji imaju minimalan uticaj na životnu sredinu. Kućice koje izrađujem kompletno su opremljene namještajem koji također svojeručno izrađujem”, rekao je.

Na početku se Haračić fokusirao samo na izradu kuća, a kada je stekao određenu rutinu počeo je praviti i okućnice koje daju sasvim drugu dimenziju cijelom projektu.

“Prosječne dimenzije kuće bez okućnice su: 30 cm visina; 30 cm dužina; 20 cm širina. Neke su veće, a neke manje. Dimenzije okućnice iznose oko 60 cm dužina i 40 cm širina. U svim kućicama je postavljena rasvjeta, tako da iste mogu poslužiti i kao ambijentalna lampa”, kazao nam je Haračić.

Budući da je izrada kućica njegov hobi kaže nam da ih pravi oko dva sata dnevno, te da mu treba oko 20 dana za jednu kuću. No, kako kaže, vjeruje da bi mu intenzivnim radom trebalo oko dva do tri dana da je napravi.

“Kuće pravim isključivo radi lične satisfakcije i radi izazova. Gotove radove objavljujem na društvenim mrežama i reakcije su do sada bile pozitivne. U razgovoru sa pojedincima došao sam do zaključka da mnogi misle da se radi o šablonskim projektima, gdje postoje sva uputstva i gdje samo treba sastaviti već pripremljene komade. Tek nakon objašnjenja postupka rada reakcije postaju još pozitivnije”, kazao je.

Haračić koji svoje kućice prodaje za 150 eura, kazao je kako mu zarada uopšte nije ni bitna ni primarna.

“Na taj korak sam se odlučio samo radi nedostatka prostora za čuvanje u kući, a ko zna, možda se nekome i svidi i u budućnosti preraste u neki ozbiljniji posao”, rekao je Draženko i dodao kako trenutno ne razmišlja o drugim vrstama projekata no ne isključuje mogućnost ukoliko naiđe na neki novi izazov.

klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno