Naše

FOTO: Zenica na starim rukopisnim kartama

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Piše: Sead Lužić

Karte su važan historijski izvor informacija u vezi sa prostorom i društvom na koji se odnose. Često se iz same karte, ali i iz konteksta mogu izvući informacije kojih ponekad nedostaje u pisanim izvorima.

Ovdje imamo jednu nasumično odabranu kolekciju karata na kojima je označen i naš grad. Najstarija koju sam pronašao  je iz 1680. godine. Zenica se, naravno, u historijskim izvorima spominje mnogo ranije, što je i razumljivo. Područje Bosne uvijek je bilo mistično, i slabo istraženo za kartografe tog doba. Pojmovi su često površnii, rijeke se pogrešno ulijevaju jedna u drugu, itd. Vremenom se prostor sve više istraživao, karte su bile sve preciznije, da bi na poslijetku kartografi Austro-Ugarske monarhije izradili karte naših prostora s impresivnom preciznošću koje se čak i danas mogu koristiti.

Kao i uvijek, upisivanje naziva gradova bilo je u skladu sa jezičkim područjem kartografa, a često su i prepisivani iz ranijih perioda. Tako je Zenica označena kao Pseniza, Esenitza, Zenicza, Bseniz, Snetza, Blenitza, Bsenitza, Szenicza, itd.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno