Zenica

Mještani Višegrada kod Vranduka obnovili lokalni vodovod

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U gotovo raseljenom selu Višegrad, koje se nalazi iznad Vranduka, već duže vremena ima problema sa pitkom vodom. Kako kažu mještani ovog sela, u izgradnji vodovoda korištene su spojnice od željeza koje su, obzirom da nisu pravljeni šahtovi, vremenom hrđale i pucale, te su mještani morali dovoditi stručnjake da izađu na teren i lociraju oštećenje.

U akciji učestvovalo 16 osoba

Kako bi obnovili lokalni vodovod te obezbijedili pitku vodu nedavno je održana akcija, a rekonstrukcija je finansirana donacijama sugrađana. „Prije desetak godina urađen je projekat za obnovu vodovoda, ali zbog nebrige Gradske uprave nikada nije ni realizovan. Kako je postalo sasvim izvjesno da projekat neće biti realiziran od strane Gradske uprave, mještani su se obratili molbom za obezbjeđenje 1.300 metara cijevi, koja je odbijena uz obrazloženje da su mještani dužni sami održavati vodovod“, kaže mještanin Mustafa Fetić Muhtar, te dodaje da je ubrzo uslijedila akcija prikupljanja novčanih sredstava za kupovinu materijala, te dogovori za angažovanje stručnog lica i mašine za kopanje kanala.

U akciji rekonstrukcije vodovoda učestvovalo je 16 osoba iz Višegrada, Vranduka, Zenica i Sarajeva. „Pored čišćenja rezervoara zamijenjene su cijevi, te napravljeni šahtovi i priključci za dosadašnje korisnike kao i za mještane Vranduka koji ispod sela imaju njive, voćnjake i vikendice, a koji nikada ranije nisu imali vodu. Pored vodovoda koji će voditi iz sela Višegrad i u koji će mještani Vranduka uložiti oko 4.000 KM, oni su i ranije, odnosno u posljednje tri godine učestvovali u akcijama izgradnje u selu Višegrad sa više od 10.000 KM“, kaže Fetić.

Ljepote sela prepoznali brojni planinari

Mještani sela Višegrad ličnim sredstvima kontinuirano ulažu u rekonstrukciju ovog mjesta, te su u julu ove godine platili sanaciju puta kako bi put prema Vranduku učinili prohodnim, te su ličnim sredstvima, prije tri godine, potpuno obnovili mekteb koji je bio u ruševnom stanu. „Mještani sela Višegrad i Vranduk se nadaju da će Gradska uprava uvidjeti trud i želju mještana da se ova sela održe, te da obezbijede sredstva za potpunu obnovu vodovoda i sanaciju puta prema vikendicama. Prije svega netaknuta priroda, čist zrak i ljepote Višegrada mogli bi biti zaista veliki turistički potencijal. Ljepote ovog sela svakako su dosada prepoznali brojni planinari koji su prolazili rutom Via Dinarica, ali i brojni turisti koji često, zainteresovani kuda vodi put od tvrđave u Vranduku, budu gosti na poznatoj Koti 675“, poručio je Fetić.

Autor: Naša riječ



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno