Rekreacija

FOTO: Vedro na najvišem vrhu Balkana

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Međunarodna avantura u Bugarsku započela je ispred Gradske arene Zenica 25.08.2022. u večernjim satima, odakle su 22 člana Vedre kolone krenula put Sofije. Noćna vožnja kroz Srbiju, preko Beograda i Niša dovela nas je do Sofije u jutarnjim satima u petak 26.08.2022.

U Bugarskoj nas je dočekao divan i sunčan dan, a mi smo ga proveli turistički u obilasku znamenitosti Sofije. Prošli smo pored spomenika Cara oslobodioca i narodne skupštine, posjetili hram Sv. Aleksandra Nevskog koji je izgrađen između 1904. i 1912. god. kao i džamiju Banja Baši iz 1576. godine.

Nakon obilaska Sofije uputili smo se u Borovec, mjesto podno planine Rila, poznato skijalište, odakle je i polazna tačka za vrh Musalu. U večernjim satima učesnici su prošetali Borovecom u potrazi za suvenirima i magnetima.

U subotu 26.08.2022. u ranim jutarnjim satima krenuli smo prema žičari gdje je isti plan imalo još oko 300 drugih planinara iz raznih krajeva svijeta. Mi smo se tu našli sa još 7 naših članova koji su stigli to jutro da nam se pridruže u usponu. Nakon 30-minutne vožnje žičarom stigli smo na početnu tačku za uspon na Yastrebets (2369 mnv). Laganim koracima već nakon sat vremena i 3,60 km stigli smo na prvo jezero gdje smo napravili pauzu za doručak. Poslije pauze krećemo prema Ledenom jezeru u dužini od 2,40 km i nešto jačim usponom koji je trajao oko 2 sata. Tu smo napravili kratku pauzu i nastavili prema vrhu na koji stižemo za 40 tak minuta. Ekipa od 27 članova uspješno je ispenjala najviši vrh Bugarske i Balkana Musalu 2925 metara nadmorske visine. Poslije kraćeg slikanja vrijeme se počelo kvariti i gromovi koji su se čuli u daljini natjerali su nas da skratimo vrijeme na vrhu i krenemo sa silaskom. Kako smo se spuštali tako se i vrijeme popravljalo pa smo uživali u pogledima na Rilska jezera i nakon nešto više od 3 sata stigli na žičaru.

Noć smo proveli u zajedničkom druženju u hotelu i već u rano nedjeljno jutro krenuli put BiH i svojim kućama. Do Zenice smo stigli u kasnim večernjim satima u nedjelju 28.08.2022. godine.

Čestitke svim učesnicima Vedre kolone na osvojenom najvišem vrhu Balkana, a posebno onima kojima je ovo bio prvi ovakav uspon.

Vedro!



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno