Zenica

FOTO: U Zenici promovisana knjiga Zeničanina Tomislava Poljaka „Tri ljubavi jednog inženjera“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: U Zenici promovisana knjiga Zeničanina Tomislava Poljaka „Tri ljubavi jednog inženjera“ – U prepunom foajeu Bosanskog narodnog pozorišta (BNP) u Zenici juče, 08.7.2019.godine održana je promocija knjige „Tri ljubavi jednog inženjera“, autora Zeničanina Tomislava Poljaka sa američkom adresom stanovanja.

Promociju knjige je organizovala marketinška agencija Stop d.o.o. Zenica Paneta Škrbića, koji je i bio domaćin promocije.

Promotori knjige bili su: Stjepan Kljujić, ratni član predsjedništva BiH i od 1990-1992 predsjednik HDZ-a BiH, Lamija Tanović, profesorica iz Sarajeva, Mahir Hadžiahmetović, diplomata –bivši otpravnik poslova u Ambasadi BiH u Austriji, Milan Rimac, bivši direktor Metalurškog Instituta „Kemal Kapetanović“ u Zenici i Tomin drug iz djetinjstva do danas, te Tomislav Poljak, autor knjige.

Inače, Zeničanin Tomislav Poljak živi sa porodicom u Luisiani (SAD), a sinovi su mu prije ovog zadnjeg rata otišli u Ameriku i tamo napravili veoma uspješne karijere. Stravstveni je zaljubljenik u svoj grad Zenicu i tim povodom napisao je ovu knjigu, koju je pisao oko 30 godina. U knjizi piše o svom voljenom gradu Zenici i tenisu, koji je obilježio njegov život i život njegove američke porodice, prije svega sinova Denisa i Davora, a koji su kao i Tomislav napravili sjajnu tenisku karijeru. Dvojica Tominih sinova, Denis i Davor, nastupili su 1993.godine pod zastavom BiH na Univerzijadi u Americi. Treća ljubav Tomislava Poljaka, Bosanca od glave do pete, sa američkim pasošem i adresom stanovanja je struka, metalurgija.

Tomislav Poljak je kao diplomirani inženjer metalurgije, svoj radni vijek je proveo u zeničkoj Željezari i Institutu, za koje ih, kako kaže, vežu divne uspomene.

-Knjiga je o ljubavi, kako sam autor kaže, jedan karakterističan film, veoma uzbudljiva i interesantna knjiga, puna zapleta, teških trenutaka i situacija, ali prije svega uspjeha u savladavanju prepreka jedne bosansko-američke porodice na putu do cilja i ostvarenja američkog sna, porodice koja je napravila sjajnu karijeru u SAD-u -, istaknuto je, pored ostalog, na promociji.

Kako reče na promociji autor Tomislav Poljak, ova 2019.godina je veoma važna za njega, u mnogim segmentima označava mnoge jubilarne događaje, koji su se desili ili će se u bliskom vremenu dogoditi.

-Uglavnom priče date u knjizi odnose se na istinite događaje i može se govoriti o sljedećim jubilejima:

80.rođendan, 50.godišnjica braka, 70 godina aktivnog bavljenja tenisom (do sada), 60.godišnjica dolaska na Metalurški fakultet u Ljubljani, 55 godina od diplomiranja u Ljubljani, 25 godina od odlaska iz Zenice,  te 24 godine od dolaska u Ameriku -, emotivno je govorio Poljak.

 

Želja autora je da nešto ostavi iza sebe za ovaj grad i da podsjeti na dane kada smo se istinski voljeli i poštovali, bez obzira kako se ko zvao. U knjizi su obrađena 22 pisma ili novele koje je pisao svojim sinovima, a oni njemu odgovarali, jer su bili razdvojeni 4 godine. Pisao im je o dešavanjima u Zenici i Bosni, a oni njemu o izbjeglištvu daleko od svoje zemlje, njihov žal za svojim domom, roditeljima prijateljima i rodnoj grudi -, veoma sjetno je govorio Tomislav Poljak.

Spomenuo je Tomislav da se vidio sa bratom Vjekoslavom nakon 25 godina, koji je u Australiji, tu je sestra Ana Novosel, koja živi u Zagrebu,  a ovdje su braća Josip i Karlo.

Tomislav Poljak je bio 16 puta prvak BiH pojedinačno i u parovimau juniorskoj, seniorskoj i veteranskoj konkurenciji, nastupio je za reprezentaciju BiH 15 puta. Proglašen je sportistom regiona 1957.godine, a bio je i predsjednik Teniskog saveza Jugoslavije 1984-1985.godine, prvi i posljednji predsjednik TS Jugoslavije iz BiH.

Razvojni put u struci kreće od mladog inženjera tehnologije, inženjera specijaliste za plastičnu preradu metala, Glavnog inženjera Kovačnice, koja je tada imala 1.000 zaposlenih, do Glavnog tehnologa RMK za plastičnu preradu metala, člana Poslovodnog odbora RMK-a i zamjenika Generalnog direktora složenog sistema RMK. Na Metalurškom institutu „Hasan Brkić“ bio je direktor OOUR-a za tehnološka istraživanja i zamjenik predsjednika Poslovodnog odbora.

Jedan od promotora knjige, Stjepan Kljujić, kazao je da je zaista riječ o knjizi sa puno emocija i posebnoj knjizi.

-U knjizi je obrađena jedna obitelj, koja je bila simbol multinacionalnog, građanskog, stručnog i svega što je pozitivno i za uzor, a morala je otići, ne svojom voljom, iz Zenice. Najznačajnije je da je u njihovim dušama ostala BiH, Zenica i svih 25 godina daleko u izbjeglištvu u Americi ostala je ljudskost -, rekao je, pored ostalog, Kljujić.

U muzičkom dijelu nastupali su grupa „Balkanerosi“ sa Harisom Abdagićem, Saša Domuz, a odlomke iz knjige čitala je Sabina Kulenović, glumica BNP-a.

Svi prisutni dobili su po jednu knjigu na poklon i počašćeni su prije i na kraju promocije.

Tekst i foto galerija/arhiva

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno