Ostali sportovi

Foto: U Zenici otvoren 2.Dječiji Ragbi Festival Zenica 2019

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Foto: U Zenici otvoren 2.Dječiji Ragbi Festival Zenica 2019 –  Danas 18.5.2019.godine u Zenici je otvoren 2.Kids Rugby Fest Zenica 2019 uz učešće preko 400 dječaka i djevojčica iz 10-ak klubova iz Srbije, Hrvatske, Italije i domaćina. Turnir je jednodnevni i to za kategorije U6, U8, U10, U12 i U14, a igra se na sportskim terenima „A“ i „B“ na Kamberovića polju, u gradu Zenici, koja baštini 47. godinu igranja ragbija u Bosni i Hercegovini.

Otvaranju su prisustvovali i ambasadori Velike Britanije i Italije u BiH, koji su se i obratili svim prisutnim, a festival je svečano otvorio gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović. Inače, u 2019. godini Ragbi klub Čelik Zenica slavi 47.godina postojanja kluba  i uokviru te godišnjice održava se 2. Dječiji Ragbi Festival. Uporedo sa turnirom održava se i seminar za sudije Level 1. Na kraju dana je i utakmica zadnjeg kola RRC lige Čelik – Nada sa početkom u 17 sati.

Matthew Field, ambasador Velike Britanije u BiH rekao je na otvaranju današnje manifestacije kako je ovo dobra baza za jačanje prijateljstva u regionu.

“Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas ovdje, sa klubom “Čelik” što nam predstavlja važnost za širenje prijateljstava. Ragbi je sport koji volim, sport koji spaja ljude, takmičimo se, igramo snažno, rukujemo se i zajedno uživamo u igri. Želim vam svima uspješno takmičenje i da stvorite nova prijateljstva i uživate u igri”, rekao je Field, kojem su organizatori turnira uručili i prigodnu zahvalnicu.

Carlo Marcotulli, šef Odjela za trgovinu i kulturu u ambasadi Italije u BiH, rekao je kako ovakve sportske manifestacije, koje za cilj imaju promociju zdravog načina života imaju veliki značaj za sve.

“Moram čestitati klubu Čelik, a i gradu Zenici na ovakvoj manifestaciji, jer ovdje imamo osim sporta i promociju zdravog načina života i ishrane. Glavni razlog što smo željeli da učestvujemo u ovom događaju je što sport, a posebno ragbi pridaju značaj fer takmičenju, timskom radu, poštovanju raznolikosti i protivnika”, rekao je Marcotulli.

Predsjednik Rgk Čelik, dr.Goran Zovko, kaže da je ponosan na sve što rade u ragbiju i da uspješno održavaju 47. godinu ragbi u Zenici, Rgk Čelik kao veoma uspješan sportski kolektiv i na nivou bivše SFRJ. Ponosan je što po drugi put održavaju ovaj dječiji festival ragbija, jedini u našoj zemlji, a nastojat će da održe ovu tradiciju odigravanja dječijeg festivala ragbija.

Mirza Oruč, član UO Rugby kluba Čelik i jedan od voditelja škole ragbija rekao nam je kako je današnji festival prilika za djecu da se druže i zajedno igraju ragbi.

– U ragbiju, pogotovo u ovim uzrastima, nije bitan rezultat koliko je bitno da se djeca druže, razvijaju i osjećaju prijateljstvo koje širimo. Svi naši učesnici će imati i medalje i pehare za učešće -, kazao je Oruč.

Dobrivoje Negić iz Rugby kluba Loznica iz Srbije rekao je kako su ovakvi događaji od velike važnosti za sve, s obzirom da ragbi nije svugdje popularan.

“Imamo prilično mlad dječiji sastav, koji smo osnovali prije godinu i po. Loznica je klub osnovan 2015. godine, veoma mlad i prvi smo takav u zapadnoj Srbiji. Došli smo sa kategorijom U14 sa 11 igrača, na poziv naših prijatelja iz Zenice, koji su gostovali kod nas. S obzirom da je ragbi poprilično nov sport u našem kraju i u naletu je trenutno u Srbiji, iako je imao pad tokom devedesetih godina, prilično smo zadovoljni odzviom djece. Ragbi klub Loznica ima oko 50 djece u dvije uzrasne kategorije i prezadovoljni smo jer je ragbi u Loznici još uvijek velika nepoznanica”, rekao je Negić.

Tekst i foto E.Imamović

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno