Ostali sportovi

Press u Ragbi klubu Čelik – Ove subote 2. Dječiji Ragbi Festival i utakmica Čelik – Nada Split

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Press u Ragbi klubu Čelik – Ove subote 2. Dječiji Ragbi Festival i utakmica Čelik – Nada Split – U press centru stadiona na Kamberovića polju održana je press konferencija Ragbi kluba (Rgk) Čelik Zenica, a povodom održavanja 2. Dječijeg Ragbi Festivala i utakmice zadnjeg kola RRC lige seniora Čelik – Nada Split u Zenici.

Naime, u 2019. godini Ragbi klub Čelik Zenica slavi 47.godina postojanja kluba  i uokviru te godišnjice održava se 2. Dječiji Ragbi Festival.

Prisutnim su se obratili dr.Goran Zovko, predsjednik RgK Čelik i Mirza Oruč, Član UO i koordinator u klubu Rgk Čelik.

Turnir će se održati u subotu 18. maja 2019. godine u Zenici i to za kategorije U6, U8, U10, U12 i U14, a igrat će se na sportskim terenima Kamberovića polja, u gradu Zenici, koja baštini 47. godinu igranja ragbija u Bosni i Hercegovini.

Još pojedinosti o samom turniru i drugim aktuelnostima u Rgk Čelik iznio nam je Mirza Oruč, te je istakao da je ovo Razvojni turnir od 6 do 14 godina. Na turniru se očekuje oko 500 dječaka i djevojčica iz 10-ak klubova iz Srbije, Hrvatske i Italije, a sinoć je otkazao dolazak klub iz Crne Gore.

Otvaranje turnira je u 11 sati, a igrat će se na „A“ i „B“ terenu na Kamberovića polju. Finalne utakmice za sve kategorije igrat će se na „A“ terenu.

Oruč naglašava veliki napredak u radu sa djecom, te veliku podršku komplet društvene zajednice: Grada Zenica, kantona ZDK, JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata…

Uporedo sa turnirom održava se i seminar za sudije Level 1. Na kraju dana je i utakmica zadnjeg kola RRC lige Čelik – Nada sa početkom u 17 sati.

Oruč nam je predstavio i novi projekat, koji se implementira u sklopu projekta smanjenja faktora rizika za stanovništvo BiH putem Federalnog ministarstva zdravstva, a koji podržavaju Švicarska razvoja agencija i Svjetska banka.

-UG Ragbi klub Čelik implementira dio projekta “U Formi sam, A Ti?!”, koji za glavni cilj ima povećanje kapaciteta lokalne zajednice za bavljenje fizičkom aktivnošću. U sklopu budućih aktivnosti Rgk Čelik implementirati će niz aktivnosti koje će opravdati glavni cilj projekta, dok specifične ciljeve projekta podrazumijevaju kreiranje strateškog okvira za unapređenje fizičke aktivnosti građana Zenice do kraja 2019, unapređenje kapaciteta lokalne zajednice u cilju promocije fizičke aktivnosti građana do kraja 2019., i izgradnja rekeracionog parka na otvorenom. Eksperti iz navedenih oblasti u suradnji sa UG Ragbi klub Čelik nastaviti će sa implementacijom projekta u skladu sa projektnim aktivnostima -, saopštio nam je Oruč.

Predsjednik Rgk Čelik, dr.Goran Zovko, kaže da je ponosan na sve što rade u ragbiju i da uspješno održavaju 47. godinu ragbi u Zenici, Rgk Čelik kao veoma uspješan sportski kolektiv i na nivou bivše SFRJ. Ponosan je što po drugi put održavaju ovaj dječiji festival ragbija, jedini u našoj zemlji, a nastojat će da održe ovu tradiciju odigravanja dječijeg festivala ragbija.

Zovko ističe da je ponosan na omladinske selekcije Rgk Čelik, koje su budućnost ragbija u Zenici i koje bi trebale vratiti staru slavu ragbija u Zenice.

Omladinske selekcije nastupaju u nekoliko kategorija u dalmatinskoj ligi, kao i na turnirima u Srbiji, istaknuto je na pressu.

Inače, ove subote igra se utakmica za prvaka RRC lige između ekipa ZRS i Dalmacije, dok je u utakmici u Zenici ove subote u 17 sati između Čelika i Nade, gostima iz Splita treba pobjeda da bi osvojili 3.mjesto.

-Biće to ujedno i završnica ovogodišnje sezone u Regionalnoj ligi (RRC). Nakon  osvajanja RRC lige 2015. godine, doživjeli smo smjenu generacija u Rgk Čelik i sada smo kroz omladinske selekcije na putu stare slave -, zaključio je Zovko.

 

Tekst i foto

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno