Zenica

FOTO: U Zenici održan panel na temu „Percepcija invaliditeta u lokalnoj zajednici“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: U Zenici održan panel na temu „Percepcija invaliditeta u lokalnoj zajednici“ – Juče, 21.1.2021.godine, u hotelu „Dubrovnik“ u Zenici, Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize (PODP) održalo je panel „Percepcija invaliditeta u lokalnoj zajednici“ pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva rada i socijalne politike. Panelu su prisustvovali predstavnici gradskih službi, predstavnik Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK, predstavnici različitih organizacija osoba sa invaliditetom, predstavnica Centra za socijalni rad Zenica, predstavnica Škole za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju Zenica, te predstavnici Dnevnog centra za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama ZDK -, objavili su na oficijelnoj facabook stranici udruženja PODP Zenica.

-Zbog toga što smo imali predstavnike svih onih koji utiču na to kakva će biti percepcija invaliditeta u lokalnoj zajednici, ovo je bio jedan veoma uspješan panel. Razgovaralo se o tome kako je invaliditet zapravo tema po potrebi, iskustvima pojedinaca u lokalnoj zajednici, odnosu lokalne zajednice prema invaliditetu te iskustvima i preprekama institucija u radu sa osobama sa invaliditetom -, istaknuto je na ovom panelu.

-Zenica nosi oznaku prijateljskog grada prema invaliditetu, jer već duži niz godina sve gradske uprave u kontinuitetu u određenim segmentima podržavaju prava osoba sa invaliditetom, unapređujući status ove populacije, ali mi naravno želimo riješiti i pojedine još uvijek prisutne probleme, kao što je nedostupnost nam javnog prevoza, dok prustupačnost u gradu nastojimo podići na viši nivo -, istakao je Harun Aliefendić, predsjednik Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, jedan od organizatora ovog panela.

Došlo se i do određenih zaključaka, a neki od tih zaključaka su:

– neophodno je da lokalne zajednice imaju kontinuitet u rješavanju arhitektonskih barijera, da planiraju otklanjenje barijera kako arhitektonskih, vizuelnih, čulnih te da se iste budžetiraju kao posebne stavke;

– obrazovanje i upoznavanje – potrebno je u obrazovni sistem uvrstiti dio vezan za upoznavanje mladih naraštaja sa osobama sa invaliditetom, da se kroz aktivnosti nadležnih dnevnih centara ali i škola za obrazovanje djece sa fizičkim i intelektualnim smetnjama obezbijedi interakcija sa standardnim naraštajima u obrazovanju kroz studijske posjete i igru;

– da se u sklopu segmenta socijalne zaštite formira transfer za otklanjanje barijera u mjestu stanovanja a prema kriterijima koje će nadležna služba usaglasiti sa Koalicijom OOSI uz podršku drugih službi nadležnih za izdavanje neophodnih saglasnosti;

– sastanci uživo na društvenim mrežama – kako bismo osigurali bolju promociju i vidljivost, naredni sastanci će biti emitovani i uživo na društvenim mrežama Udruženja.

-Uz nadu da zaključci doneseni na panelu neće već sutra pasti u zaborav, te da ćemo na njima svi zajedničkim snagama raditi, želimo da se zahvalimo svima na dolasku -, kazali su iz organizacije ovog panela u Zenici.

E.Imamović

Foto Udruženje PODP Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno