Zenica

FOTO: U Zenici obilježen 15. april Dan Armije RBiH i 30 godina od formiranja ARBiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prigodnim obraćanjima i polaganjem cvijeća na spomeniku Kameni spavač, poginulim šehidima i borcima iz  agresije na BiH 92-95, na Trgu Alije Izetbegovića kod Bosanke u Zenici, obilježen je 15.april, dan Armije RBiH i 30-ta godišnjica od osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH).

Organizator manifestacije bila je JOB Unija veterana Grada Zenica.

Jedinstvena organizacija boraca  (JOB)“Unija Veterana” grada Zenice, prije svečanosti na Spomen-obilježju Kameni spavač, organizovala je i vjerski prigodan program na Spomen-obilježju na Prašnicama, gdje je upriličeno učenje Jasina.

Početak manifestacije kod Kamenog spavača počeo je intoniranjem himne BiH, odavanjem počasti učenjem Fatihe ili minutom šutnje.

Prisutnim, kojih je bilo značajno dosta, obratili su se Tahir Šabić, predsjednik JOB-a Unije veterana grada Zenica, Nisvet Hukić, predsjednik Unije veterana BiH, Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, te Jasmin Šarić, ratni komandant brigade.

Tahir Šabić je posjetio na formiranje ARBiH, te dodao:

-Ispred nas je ploča sa 924 poginula šehida s područja Zenice i zeničkih boraca koji su poginuli u drugim gradovima BiH. Ne smijemo zaboraviti historiju, prošlost, progone i genocid koji je izvršen nad našim narodom. Armija RBiH je odlučno stajala na braniku BiH. Naša Armija je upisana zlatnim slovima u historiji BiH, koja je osiguravala ista prava svima koji su bili pod njenom kontrolom -, istakao je Šabić.

Današnji govornici su poručili da državu BiH nisu odbranili političari ni strani diplomate, te da najveću zaslugu nose obični borci koji su u nemogućim uslovima davali sve od sebe kako bi sačuvali njenu opstojnost. O tome govorio Nisvet Hukić, iz čijeg govora izdvajamo:

-Žrtva koju smo podnijeli za ovu državu je samo naša i ničija druga. Opstanak ovisi samo od nas samih i koliko smo spremni da je branimo od onih koji joj ne žele dobro. Mir i državu, ne idealnu, ali našu, dugujemo našim saborcima, šehidima i poginulim borcima -, kazao je, pore ostalog, Hukić.

Gradonačelnik Fuad Kasumović je kazao da nakon 30 godina nemamo državu za koju su šehidi dali živote i invalidi dijelove svog tijela.

-Tu državu još nemamo. Armija RBiH je izvojevala nemoguće pobjede. Čitav svijet pomaže Ukrajini danas, a nama u agresiji na BiH, ne samo da nam nisu pomagali, nego su nam i zavezali ruke sa embargom na uvoz oružja. Pretrpjeli smo brojne zulume, Bosna je opstala i sve je propadalo -, kazao je Kasumović i dodao da se i dalje u BiH vodi rat specijalnim metodama, te da Bosanci i Hercegovci moraju ostati mirni i sačuvati ono što je sačuvano prije 30 godina. Građani zaslužuju uređeniju državu, jasno je šta hoće susjedi sa istoka i zapada. S našom pameću moramo sačuvati državu -, kazao je, na kraju, Kasumović.

Prisutnima se obratio i Jasmin Šarić, ratni komandant brigade, koji je, pored ostalog, kazao:

-Kao pripadnici Armije RBiH možemo biti ponosni da na teritoriji koja je bila pod našom kontrolom planski i sistematski nije uništen niti jedan vjerski objekat, za razliku od drugih teritorija pod kontrolom VRS-a i HVO-a, gdje nije ostao čitav nijedan objekat u vlasništvu Islamske zajednice, a o džamijama i da ne govorimo. Neka u historiji ostane zabilježeno koja strana je sistematski pravila genocid, logore, uništavala, a koja se iskreno borila, branila i ogradila od svakih loših poteza i svih vidova kriminala u ratu – istakao je Šarić.

Nakon govora položeno je cvijeće od strane mnogobrojnih boračkih udruženja, političkih stranaka, škola….te odata počast svim žrtvama proteklog rata.

Tekst i foto galerija

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno