Zenica

FOTO: Djeca i odrasli u Zenici počeli učiti o elektronici, robotici i programiranju

Podijeli ovu vijest:

FOTO: Djeca i odrasli u Zenici počeli učiti o elektronici, robotici i programiranju- Prije nekoliko dana u Zenici je održan ogledni čas čime je zvanično počela s radom STEM akademija koja će djeci i odraslima od 5 do 18 godina omogućiti edukaciju iz oblasti elektronike, robotike i programiranja.

Nakon rezultata koje prva STEM akademija u BiH ostvaruje od 2017. godine, na ovaj sveobuhvatni STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) obrazovni program za djecu i mlade upisala se i prva generacija polaznika u Zenici.

Program STEM akademije u Zenici realizuje udruženje Obrazovanje za novo doba-STEAM obrazovanje Zenica. U saradnji sa Mašinskim fakultetom Univerziteta u Zenici, edukacija za djecu od 5 do 18 godina će se organizovati u moderno opremljenim računarskim centrima fakulteta i na najsavremenijoj opremi iz oblasti elektronike, robotike i programiranja.

Edukatori STEM akademije u Zenici su univerzitetski nastavnici i inženjeri Ernad Bešlagić, Kenan Varda, Josip Kačmarčik i Dženan Bejdić.

“Program STEM akademije usmjeren je na razvoj logičkog razmišljanja, kreativnosti, kolaboracijskih, komunikacijskih i prezentacijskih vještina, a kroz edukaciju u područjima programiranja, robotike, inženjerstva, elektronike, logike i dizajna, tehnologija u oblaku. Ovaj sveobuhvatni obrazovni program usmjeren je ka razvoju znanja i kompetencija neophodnih svakom pojedincu u digitalnom dobu, uvodeći polaznike u svijet njihove budućnosti”, kazao nam je Varda.

Oglednom času i pristupnom predavanju je prisustvovalo više od 80 roditelja i djece, polaznika prve generacije Akademije, kao i potencijalnih kandidata.

STEM akademija starta sa radom 23. aprila 2022. godine i trajat će sedam mjeseci po svakom od modula.

Autor: E.Mehić/klix.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno