Info

FOTO: U noći Lejletu-l- bedr u Jeleču kod Foče – Bedr je i ovo naše zajedničko druženje

Pred iftar
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: U noći Lejletu-l- bedr u Jeleču kod Foče – Bedr je i ovo naše zajedničko druženje – Zenica, 13.6.2017.g.- Ovogodišnju, 17-u noć Ramazana (Lejletu-l-Bedr) predstavnici KPS „Baton“ i udruženja „Sedma muslimanska brigada“ dočekali su sa povratnicima u fočanskom džematu Jeleč, u istočnoj Bosni. S njima se iftarili, slušali učenje Kur* ana i mevludski program u prvoj obnovljenoj džamiji u istočnoj Bosni, razgovarali o prošlosti, životu i nadanjima. Djelom je to bio osvrt na ratne strahote i proživljeno u vremenu zla i zlikovaca, a malo više fokusa bilo je na povratničkim mukama, u kojima u ova teška vremena ima i dobroga, vrijednog javne priče i širenja.

Na početku agresije na međunarodno priznatu državu BiH Foča je najviše stradala, nesrpsko stanovništvo je preživjelo još jedan genocid. Zenica je tada prihvatila na hiljade Bošnjaka i drugih dijelova Podrinja koji su majskih dana 1992. g. izbjegli četničku kamu, metak, granate, razaranja, silovanja, ubistva i progon. Tada im je u srcu Bosne pruženo utočište, dijeljeno sa njima sve što se imalo, a ta pomoć, solidarnost i razimijevanje nastavljeni su i u protanim godinam, u vrijeme kada se dio njih vratio na svoje i u svoje. U ratu borci i heroji, u miru su to povratnici, ne samo u Jeleč, nego i u Tjentište, u sam grad Foču, Jabuku i mnoga druga mjesta na obalam Drine i njenih pritoka. Na prostoru Foče danas ih je oko hiljadu, a bili su većina u općini sa nešto više od 40 hiljada predratnih stanovnika.

Život iznova na zgarištima

Jeleč je jedno od prvih povratničkih naselja, u kojem je uz kuće obnovljena i prva džamija. Dušmani su u 2. vjetskom ratu, kada je vršen masovni pokolj nesrpskog življa cijelog Podrinja, u dalekom luku zaobilazili ovo mjesto. Ali nisu 1992. Do rata ovdje je živjelo oko hiljadu stanovnika, na prostoru podno Zelengore, uz rijeku Govzu, a tragovi života sežu daleko u prošlost. Danas 50-ak domaćinstava na tragovima koji su ostavili zli ljudi pokušava nastaviti život prekinut aprilskih i mjaskih dana ratne 1992.-ge. Mjesni imami su im bitan i morlani faktor i podrška u organizovanju života, jačanju džemata izgradnji infrastrukture u naselju. Mešu njima je i imam u Jeleču, Fadil ef. Arifović. Uputivši tople selame nakon mevludskog programa kazao je: „Mogli ste večeras biti bilo gdje, u ljepšima džamijama, u brojnijim mjestima, slušati učenije i poznatije ljude, ali vi ste došli nama, zato je ovo veličanstveno druženje. Hvala vam, kao i prijateljima iz Sent Luisa, grupi Antideyton, našim ljudima u lokalnoj vlati Foče i iz fočanskog Medžlisa.

Pouke Bedra

Glavni imam MIZ Foča, Miralem ef. Hodžić nije želio, kako reče, tu noć govoriti o svim poznatim činjenicama slavne histrojiske pobjede muslimana na Bedru, koja je izvojevana  17. ramazana druge godine po Hidžri, kada je oko 300 muslimana savladalo hiljadu mušrika, u odnosu snaga 3 naprama 1. „ Nije Beder samo bitka. Svjesni smo da je kod nas bilo i gore. Neke od poruka te bitke su da je Bedr dova, da se slušaju nadređeni, da se dijeli imetak, da se niko ne skriva. Poslanik s.a.v.s. je dijelio devu sa dva ahbaba, založio je amidžu Hamzu i amidžića Aliju, nije ih sakrio, kao što bi većin od nas uradila. Zato je ovo noćas naša pobjeda , na koju moramo biti ponosni. Bedr je da se ovdje, na Drini, ezan čuje, da nas je ovdje stotinu, što je bilo nezamislivo prije desetak godina i zato hava i prijateljima iz Zenice koji su večeras sa nama, kazao je Miralem efenedija.

Eto nas i nagodinu

„Hvala vam na gostoprimstvu i odavde nosimo pozitivne utiske“, kazao je Ferid Haseljić Taško, predstavnik Udruženja „7. muslimaska brigada“ dodabvši da će se opet vratiti, akoBog da zdravlja :„Eto nas opet, niste sami. Vi ste poratni heroji. Da vam Allah dž.š. da sabura, nafake i berićeta da istrajete na putu povratka na svoje, nije vam lahko, vi to najbolje znate“.

„I za nas je ovo veličanstveno druženje“, kazao je Fuad Dedić, u ime KPS „Baton“. -Naš klub nosi ime velikog ilirskog ustanika i vođe Batona, koji se na prostorima srednje Bosne suprostavio velikom carstvu  Rimljana, što pokazuje da je odvajkad stanovništvo BiH bilo odlučno da brani svoje, da ostane na svome, a vi ste heroji u miru, vi nas na određen način branite ovdje, kazao je Dedić.

Rastali smo se s željom da se u petak, 23. juna opet okupimo u Foči, na svečanosti i velikom zajedničkom iftaru koji se priprema kod obnovljenen careeve džamije, na platou gdje je kula Mehmed- paše Kukavice.

Tekst i foto: Sinan Gluhić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno