Zenica

FOTO: U Mješovitoj srednjoj industrijskoj školi Zenica obilježen Dan bijelih traka

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Mješovitoj srednjoj industrijskoj školi obilježen Dan bijelih traka: BOLNO PODSJEĆANJE NA ZLOČINE U PRIJEDORU, ALI I ŠIROM BOSNE I HERCEGOVINE

I ove godine, već tradicionalno, učenici i zaposlenici naše škole obilježili su Dan bijelih traka. Kao što je poznato, time se nastoji sačuvati sjećanje na događanja iz maja 1992. godine, kada su predstavnici odmetnute vlasti bosanskih Srba u Prijedoru izdali naredbu svim Bošnjacima i Hrvatima toga grada da na svoje prozore okače bijele čaršafe, a ukoliko izlaze vani da vežu bijele trake oko ruke. Na taj način su bili označeni nesrbi u Prijedoru, što je predstavljalo uvod u masovna zarobljavanja, ubistva, silovanja i druge najmonstruoznije zločine.

Podsjećanja radi, iz Prijedora je od 1992. do 1995. godine protjerano oko 50.000 osoba, a kroz logore Keraterm, Omarska i Trnopolje, te još 54 mjesta zatočenja, prošlo je oko 30.000 muškaraca, žena, pa čak i djece nesrpske nacionalnosti.

“Dan bijelih traka ove godine obilježili smo zajednički sa grupom učenika i nastavnika OŠ „Hasan Kafija Pruščak“ iz Zenice.”

Učenici i zaposlenici iz obje škole simbolično su nosili bijele trake sa natpisom „Prijedor 1992“, a građanima Zenice koji su se zatekli u blizini škole postavljali su bijele trake na rukave i pojašnjavali njihovu simboliku te razloge za nošenje baš na ovaj dan.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno