Zenica

FOTO: U Gradišću obilježen 12. april

FOTO: U Gradišću obilježen 12. april- Danas je u Gradišću u organizaciji KUD Gradina-Gradišće i Udruženja boraca Gradišće 1992-1995. U skladu sa epidemiološkim mjerama organizirano obilježavanje 12. aprila – dana oslobođenja Zenice u Drugom svjetskom ratu, a ujedno i 15. Aprila – Dana Armije BiH. Tom prilikom položeno je cvijeće na spomen ploču poginulim borcima i žrtvama  fašističkog terora iz Gradišća u Drugom svjetskom ratu, a koja je postavljena na Drušvenom domu. Ukupno 26 mještana Gradišća položilo je svoje živote u antifašističkoj borbi 1941-1945. godine i utkalo ih u slobodu svih naroda i narodnosti našega grada.

Također, položeno je i cvijeće te proučena fatiha na šehidsko spomen obilježje u Gradišću. 22 gradišćanska šehida su svjedok i opomena borbe Gradišćana za slobodu svoje domovine te samo sjećajući se žrtava nećemo dozvoliti da se iste stvari ponove. Ujedno je održan i kratko historijsko podsjećanje na značaj 12. i 15. aprila za historiju našega grada i domovine.

Na ovaj način mještani Gradišća pokazuju da itekako njeguju i čuvaju svoju prošlost, tradiciju i običaje. Ovom prilikom su i članovi KUD Gradina-Gradišće izveli defile kroz Gradišće u tradicionalnim narodnim nošnjama svih naroda Bosne i Hercegovine te pred početak mjeseca Ramazana podijelili hlavu i slatke poklone mještanima.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem