Zenica

Zeničani uz ramazanski top dočekali mjesec posta, milosti i objave Kur’ana

Pucanj ramazanskog topa s lokaliteta crkvičkog brda u Zenici večeras je označio početak ramazana, mjeseca posta, a na isti način će se u narednim danima do kraja svetog mjesta označavati i vrijeme iftara.

Tradicija ramazanskog topa nastavljena je i ove godine u Zenici i to u organizaciji Sportsko-rekreativnog kluba “Tvrđava” koji su proteklih dana vrijedno radili na ovom lokalitetu kako bi i ove godine top s crkvičkog brda označavao kraj posta.

Ove godine zbog pandemije koronavirusa nije organizovan tradicionalni ramazanski vozić, ali je neformalna grupa žena iz Zenice uz podršku muftije Mevludina Dizdarevića i Medžlisa islamske zajednice Zenica, kao i prijatelja i donatora, osigurala ramazanske paketiće za 500 djece uzrasta do 12 godina.

Večerašnjem događaju iznad Zenice prisustvovao je veliki broj sugrađana koji su se nakratko okupili, ali i najmlađih koji nisu krili uzbuđenje što će ramazanski top i ove godine označavati kraj posta u Zenici.

Slogan Medžlisa islamske zajednice Zenica ovogodišnjeg ramazana je “Podvuci crtu” u smislu da je ovo još jedan ramazan koji može u život vjernika donijeti promjene kako bi postali bolji ljudi, a zatim i vjernici.

Ramazanski top u Zenici je postao jedan od simbola grada, a organizatori su kazali kako će dati sve od sebe da se ova tradicija nastavi i narednih godina s obzirom da predstavlja već sada jedan od simbola grada i neizostavan dio ramazana. Foto: E.M. Klix

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem
Tagovi

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: