Ostali sportovi

FOTO: Sjajan nastup zeničkih mladih šahista na 21. kadetskom i juniorskom Prvenstvu BiH, šest takmičara, pet medalja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U organizaciji Šahovske unije BiH, tehničkoj organizaciji Šahovskog saveza Federacije BiH i Unsko-sanskog kantona, te u suorganizaciji ŠK Bihać, od 01. do 04. jula 2021.godineo, održavalo se 21. kadetsko i juniorsko prvenstvo BiH u šahu. Domaćin je bio grad na Uni, Bihać. Na prvenstvu je nastuplo 80 takmičara iz 22 bh. grada na 64 šahovska polja, koji su se borili za titulu državnog prvaka u šahu i plasman na Evropsko, odnosno Svjetsko prvenstvo. Na prvenstvu je nastupilo i šest mladih zeničkih šahista i to pet iz ŠK Čelik i jedno iz ŠK Napredak.

Iz ŠK Čelik su nastupili Lamija Hatibović (Ž-10), Adna Kos (Ž-18), Elma Kos (Ž-20), Nermin Hatibović (M-12) i Nedim Šestić (M-20), a iz ŠK Napredak Adna Agičević  (Ž-18). Pored toga, glavni sudija na turniru bio je Zeničanin, IA Sejfudin Miskić, te operater i osoba koja je radila oko biltena bio sin Sejfudinov sin, Belmir Miskić, inače državni sudija. Na turniru su bili i Zeničani, IM Goran Trkulja kao trener djeci, te Vedad Šestić, predsjednik kluba ŠK Čelik.

-Ovaj put se desio i historijski trenutak na državnom prvenstvu. Po prvi put partije su se prenosile uživo na internet. Po prvi put su se prenosile partije uživo sa kadetskih prvenstava i ja sam bio taj koji je dobio zaduženje u ovom historijskom trenutku. Inače, partije uživo su se prenosile po kolu na četiri ploče i birale su se u tom momentu najjače partije -, saopštio nam je mladi Zeničanin, Dino Marković, koji je učestvovao u tom historijskom trenutku u šahu u BiH.

Evo plasmana zeničkih mladih takmičara:

Lamija Hatibović je osvojila prvo mjesto u grupi djevojčica do 10 godina;

Nermin Hatibović je osvojio treće mjesto u grupi dječaka do 12 godina;

Adna Kos osvojila drugo mjesto u grupi juniorki do 18 godina;

Elma Kos Elma osvojila drugo mjesto u grupi juniorki do 20 godina;

Adna Agičević zauzela je treće mjesto u grupi juniorki do 18 godina;

Nedim Šestić je zauzeo 4. mjesto u grupi juniora do 20 godina;

Takmičenje je organizovano u skupini ili grupe starosne dobi do 8 godina, od 8 do 10, od 10 do 12, od 12 do 14, od 14 do 16 i od 16 do 18 u kadetskoj kategoriji, u juniorskoj ili omladinskoj kategoriji od 18 do 20 godina u muškoj i ženskoj konkurenciji. Tempo igre bio je 60 minuta po igraču i turnir se igrao po Berger sistemu (svako sa svakim). Direktor turnira bio je Edo Duraković, glavni sudija IA Sejfudin Miskić iz Zenice, a sudije NA Petar Bogut, NA Irfan Karabegović i NA Tihomir Marić.

Prvoplasirani u svim konkurencijama dobili su pehar, a po tri prvoplasirana igrača u svim kategorijama dobili su diplome i medalje. Po dva prvoplasirana stekla su pravo nastupa na Svjetskom i Evropskom prvenstvu. Prvak bira evropsko ili svjetsko prvenstvo u svojok grupi, a drugoplasiranom onda šta preostane od ovog dvoje. Kod juniora i juniorki prvoplasirani je stekao pravo nastupa na Svjetskom prvenstvu. U prostoru za igru trebale su se strogo poštovati naredbe Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, Kriznog štaba Federacije BiH i Kriznog štaba Unsko-sanskog kantona vezane za epidemiju COVID-19 -, stajalo je u Raspisu prvenstva.

E.Imamović; Foto ŠK Čelik/D.Marković

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno